Bij Wijnhoeve de Kleine Schorre is de oogst achter de rug. Het was een periode van records: nog nooit is er zo vroeg in het jaar begonnen met de pluk. Ook het aantal geproduceerde flessen, ruim 80.000, was een record. Maar belangrijker nog dan die hoeveelheid is natuurlijk de kwaliteit en die is geweldig! Het was dan ook een uniek jaar met veel droogte en warmte; druivenstokken vinden dat heerlijk.

Met dank aan de vele vrijwilligers

Met dank aan de vele vrijwilligers

 

 

Gebroken records

Met een grote groep vrijwilligers is er vanaf 17 september drie weken geoogst. Deze datum voor het begin van de pluk was heel bijzonder. “We waren 4 oktober klaar met de oogst, terwijl we normaal dan pas beginnen. Elke dag werkten zo’n 40 à 50 vrijwilligers tussen de wijnstokken, waarvoor we enorm dankbaar zijn,” aldus Johan van de Velde. De oogst verliep door het mooie weer voorspoedig. “Het was heerlijk droog, dus de plukkers hoefden niet door de modder te ploeteren. De druiven waren gezond dus er was ook weinig uitzoekwerk. We hebben zelfs droogijs moeten gebruiken om de druiven iets af te koelen voordat ze geperst werden.”

Droogijs om te koelen

Droogijs om te koelen

 

Kwaliteit

Nog nooit werd zo’n groot aantal druiven geoogst, dus ook dat betekende een record. Maar waar wijnboer Johan het meest verheugd over is, is de kwaliteit. “Je merkt het aan de extracten van het geperste sap en de hoge suikergehaltes. En de druiven waren erg gezond, alles was mooi egaal rijp.” De droogte en warmte zorgden daarom voor een uniek jaar. “Druivenstokken vinden dat heerlijk weer.” Door het hogere suikergehalte zal het alcoholpercentage iets hoger liggen dan voorgaande jaren.

 

Een trotse Paula en Johan van de Velde

Een trotse Paula en Johan van de Velde

 

Proeven

Het is zeker de moeite waard om even te stoppen bij Wijnhoeve de Kleine Schorre en kennis te maken met deze unieke Zeeuwse wijn. Maar het werk gaat daar gewoon door. U moet wel rekening houden met het gegeven dat er momenteel opknapwerkzaamheden aan het proeflokaal worden uitgevoerd. Dit is dan ook gesloten van 3 tot en met 20 december en van 28 januari tot en met 6 februari.