Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is Opstand. Duik de Zeeuwse geschiedenis in en keer terug naar tijden van oproer en verzet. Van kapers, piraten en protesterende mosselschippers naar de Tweede Wereldoorlog, Rozemarijntjes Avond en de roof van de bruiden door de Beesten uit het Noorden. Wat is er allemaal te doen in Zeeland? Een overzicht.

Kapers, piraten en de slavenkas bij de Museumhaven Zeeland

Zierikzee kent als zeevaarders stad een rijke historie aan opstandige figuren zoals kapers, piraten en smokkelaars. In de Stads- en Commercie werf van Museumhaven Zeeland in Zierikzee kun je alles over hen leren, op de foto gaan als piraat en je eigen piraat of piratenschip tekenen met zaagsel.

 

Gravensteen

Gravensteen

Gravensteen, de oudste gevangenis van Zeeland

Bezoek na de Museumhaven ook het Gravensteen; de Zierikzeese gevangenis waar vele kapers en piraten hebben vastgezeten en op de muren hun inscripties hebben achtergelaten. Vanuit het Stadhuismuseum Zierikzee vertrekken op woensdag en zaterdag rondleidingen.

 

Opstand, archeologie en meekrap in het Stadhuismuseum Zierikzee

 Tijdens de Maand van de Geschiedenis besteedt het Stadhuismuseum Zierikzee aandacht aan opstanden die op Schouwen-Duiveland hebben plaatsgevonden, zoals het oproer van Zierikzee in 1472 en het Spaanse beleg van Zierikzee in 1575. Ook recenter verzet op het eiland, zoals het Boerenprotest in de jaren ‘80 van de vorige eeuw en de mislukte vluchtpoging van de Tien van Renesse (1944) met gruwelijke afloop komen aan bod.

Meekrap

Meekrap

 

Er is ook een archeologie-tentoonstelling van scherven die de tand des tijds hebben doorstaan en je kunt ook nog een workshop Meekrap volgen.

 

Belevingstocht ‘Rozemarijntjes Avond’ bij museum Het Bolwerk

 Museum Het Bolwerk organiseert een ondeugende belevingstocht in IJzendijke met een verhalenverteller, museumgids, muzikanten en heel veel figuranten. Deze tocht schetst een beeld van het vestingstadje IJzendijke kort nadat prins Maurits het in 1604 heeft veroverd op de Spanjaarden.

 

Geschenkwoningen in het Watersnoodmuseum

Houten geschenkwoning

Houten geschenkwoning

Na de ramp van 1953 werden van over de hele wereld geschenkwoningen geschonken om de mensen te helpen, die in de getroffen gebieden leefden en hun huis waren kwijtgeraakt. Maar niet iedereen stond te juichen toen ze de houten woningen kregen toegewezen. Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk organiseert hierover een lezing en een kunstworkshop.

 

 

 

Historisch Openluchtspel in Visserijmuseum Brusea

 In 1773 protesteerden mosselvissers met succes tegen de beurtvaart die hen werd opgelegd. Hierdoor waren zij niet meer vrij om zelf uit te varen en te gaan vissen. Benieuwd hoe de Bruse vissers in opstand kwamen? Kom dan naar het toneelstuk dat wordt opgevoerd op 6 oktober op de binnenplaats van het museum in Bruinisse. Na de voorstelling wordt er een proeverij van gesauteerde mosselen geserveerd. Meer hierover kunt u hier lezen

Maquette van de oude ringburgwal

Maquette van de oude ringburgwal

De Bruiden van Burgh in Museum de Burghse Schoole

 In de Burgse Schoole in Burgh-Haamstede is een tentoonstelling te zien over het historische openluchtspel ‘De Bruiden van Burgh’ dat in 2006 en 2007 werd opgevoerd op de negende-eeuwse Ringwalburg achter het museum. De voorstelling speelt zich af in 972, veertig jaar nadat de Vikingen het dorpje op de Burg plunderde.

 

Als plots de bruiden ontvoerd worden en de komst van de ‘Beesten uit het Noorden’ opnieuw wordt aangekondigd, maakt het dorp zich klaar om zich tegen hen te wapenen. Een verhaal van zieners en orakels, van heldenmoed en duistere angsten, van heidendom en Christendom, van liefde en dood…

 

Twee pagina's uit een boek van Cats

Twee pagina’s uit een boek van Cats

Tentoonstelling Jacob Cats in het Brouws Museum

 Jacob Cats werd geboren in Brouwershaven. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat hij debuteerde als dichter. In het Brouws Museum kom je meer over hem te weten. Voor kinderen zijn hier leuke knutselactiviteiten en in de Grote of Sint Nicolaaskerk van Brouwershaven is de tentoonstelling Dichter bij Cats te zien.

 

 

 

 

Dikke Toren in Zierikzee, stormbestendig door de eeuwen heen

 De Sint-Lievenmonstertoren (oftewel de Dikke Toren) uit 1454 heeft heel wat stormen doorstaan. Vanaf 62 meter hoogte kijkt de toren neer op de stad Zierikzee en kan getuigen van haar roerige geschiedenis. Er zijn drie tijdlijnen beschreven en uitgebeeld in de Dikke Toren. Ook de woelige tijden komen aan bod.

Lievens Monstertoren

Lievens Monstertoren

 

 

 

 

VOC-handel met Ceylon in het Zeeuws Archief

 Wat kun je in het huidige Sri Lanka nog zien aan tastbare herinneringen aan de handel tussen de Verenigde Oostindische Compagnie en Ceylon? Dat is verrassend veel! Sporen uit dat handelsverleden zijn door fotograaf Jan Koeman vastgelegd in de foto-expositie ‘VOC-handel met Ceylon’. Koeman fietste langs de historische route die VOC-koopman Joris van Spilbergen in 1602 aflegde van Batticaloa naar de koningsstad Kandy. Hij fotografeerde de herinneringen aan de ‘Dutch Period’ in het toenmalige Ceylon.

 

Mallard Wandeltocht bij het Bevrijdingsmuseum Zeeland

Operatie Mallard bij Nieuwdorp

Operatie Mallard bij Nieuwdorp

‘Mallard’ was de codenaam voor de nachtelijke oversteek van het Sloe door Britse troepen in november 1944. Tijdens de maand van de geschiedenis organiseert het Bevrijdingmuseum vier Mallard wandeltochten met verschillende afstanden. De jongere deelnemers (jonger dan 12 jaar) zullen met historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar de Sloedam worden gebracht. Ze leggen een tocht van zes kilometer af terug naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp.

 

 

 

‘O kijk, die foto`s van WO1 hier!’

Bijna 100 jaar geleden kwam WO1 ten einde. Ook al was Nederland neutraal, deze oorlog heeft toch sporen nagelaten. Op Schouwen-Duiveland waren veel Belgische vluchtelingen. Originele oude foto’s zijn te zien in een serie raamexpo’s op locatie in Zierikzee en op Schouwen-Duiveland. De bezoeker krijgt een inkijkje in het dagelijkse samenleven van vluchtelingen, militairen en bewoners.

 

Geschiedenisplein door het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland

Het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland tovert de eerste verdieping van het gemeentehuis in Zierikzee om tot een heus Geschiedenisplein! Met verschillende lezingen, tentoonstellingen, demonstraties, een genealogisch spreekuur, rondleidingen, film en een erfgoedmarkt.

Voor meer inlichtingen

Danielle Otten

Adviseur participatie en presentatie

dem.otten@scez.nl

+31 (0)118-670604