Jarenlang werkte Chris Liebau voor diverse grote bierbrouwers. Als vertegenwoordiger voor diverse biermerken zwierf hij over de hele wereld. Langzaam begon het tot hem door te dringen dat de smaak van het grote publiek begon te veranderen. Mensen wilden van de massaproductie af en gingen op zoek naar speciale smaken. Opvallend was dat de kleine speciaal bier brouwerijen steeds meer oprukten.

Chris Liebau

Chris Liebau

Zoektocht

In de Verenigde Staten constateerde hij de opkomst van speciale soorten gedistilleerd. Er kwamen kleine merken op de markt. Allen met een typische, karakteristieke smaak. Opdat moment kreeg hij langzaamaan het idee zelf een merk sterke drank te ontwikkelen en  in de markt te gaan zetten.

 

Zeeland

Als Chris even vrije tijd had, was hij te vinden in Zeeland. Zijn vakanties bracht hij door in Frankrijk, met name de kleine vissersdorpen in Normandië genoten zijn voorkeur. Hij kon eindeloos genieten van verse producten uit zee. Het was dus niet zo vreemd dat bij het bedenken van een nieuw concept zijn gedachten uitgingen naar een drank die onmiddellijk de connectie kon leggen met zijn passie voor de zee, schelpdieren en de frisheid van de Zeeuwse natuur.

Vodka met de smaak van de Oosterschelde

Vodka met de smaak van de Zeeland

 

Oesters

Hij legde contact met een oesterkweker uit Yerseke, Jean Dhooge van de Oesterij  uit Yerseke  en besprak zijn plannen met Meinderd Kampen, van de bekende likeur distilleerderij in Bruinisse, aan de rand van de Oosterschelde. Samen ontwikkelden zij het concept voor een wodka met een speciale smaak. De basis moest wodka zijn omdat dat een neutrale drank is en niet gedomineerd wordt door bijvoorbeeld  de smaak van de jeneverbes bij gin en jenever. Als je delicate smaken toevoegt aan de neutrale basis van een vodka, komen deze beter tot hun recht was de gedachte.

 

Het product

De droom was de best mogelijke alcoholische basis te koppelen aan de smaak van zeevruchten en daar lokale en natuurlijke ingrediënten aan toe te voegen. Het uiteindelijke resultaat is een originele en oerhollandse Maritieme Vodka met zowel ‘terroir’ als ‘merroir’ geworden. Aan de neutrale basis van de vodka worden een distillaat van oesters uit Yerseke, gefilterd Oosterscheldewater, een tinctuur van biologische pootaardappeltjes van de Brabantse Wal en tot slot Verveine en Citroenmelisse van ‘De Kruidenaer’ toegevoegd.

Kruidig en fris

Kruidig en fris

Smaak

OYESTER44 laat zich omschrijven als een zachtzilte botanical vodka met veel smaak en een frisse neus door de verveine, waarbij het geheel mooi in balans is met het delicate oesterdistillaat. De vodka is smaakvol en toegankelijk en is echt iets totaal anders dan ‘normale’ vodka. Het is een smaakvol en origineel alternatief voor Gin, zonder jeneverbes, en bovendien een heel mooi kwalitatief lokaal product om aan gasten te presenteren. Het is heerlijk om puur te drinken bij oesters, fruits de mer, gerookte of rauwe vis en kaviaar. Maar ook als basis voor een cocktail met Tonic, Ginger Beer, Vodka Martini of Bloody Mary is de vodka heel geschikt.

 

 

Niet vergelijkbaar met andere vodka's

Niet vergelijkbaar met andere vodka’s

 

OYESTER 44

Over de naam is diep nagedacht. Uiteindelijk werd iets bedacht met een knipoog naar Zeeland. OYESTER 44 waarbij de afkorting van Yerseker vissersvloot in de in rood uitgevoerde letters YE naar voren komt.

In 2017 zag  OYESTER 44 het daglicht. Met de toevoeging 44 wordt gewezen op het alcoholpercentage en de leeftijd van Chris Liebau op de dag van presentatie van zijn Original Dutch Maritime Wodka.

 

Erkenning

De erkenning kwam al snel. Vanaf het de lancering van het merk sloeg zijn drank aan. Aanvankelijk beperkt tot Zeeuwse restaurants was OYESTER 44 al snel verkrijgbaar in speciale visrestaurants en cocktailbars in de randstad als de legendarische Freddy’s Bar in Hotel de l’Europe in Amsterdam.

In het KRO/NCRV TV programma, waarin de meester kok Alain Caron in het land, steeds op andere plaatsen met uitgesproken streekproducten andere recepten lanceert, bleek ook danig onder de indruk van deze heerlijke wodka, zoals uit deze film blijkt.

Met goud en zilver bekroond

Met goud en zilver bekroond

In 2018 viel OYESTER44 Vodka internationaal op. Na een gouden medaille tijdens de NYISC in New York dit voorjaar won de drank twee prestigieuze prijzen tijdens de ‘International  Wines & Spirits Competition  2018’ in Londen.

Het juryrapport loog er niet om. Met hoge rapportcijfers behaalde het merk 2 ‘Silver Outstanding Awards’ in de categorieën Flavoured Vodka en Vodka & Tonic. De Jury bestond uit onafhankelijke professionals en deze proefden de vodka ‘blind’ om tot een objectief oordeel te komen. Zij kwamen tot de volgende tasting notes: “Neus van ziltige schelpdieren met een vleugje van de kustlijn – absoluut een aanrader bij een bord oesters. Meer subtiele zeevruchten bij de aanzet, maar de smaken zijn goed geïntegreerd met de alcohol. Er zit een klein beetje kruidige peper net vóór de lange, droge afdronk.” Dit resulteerde in een waardering van 86/89.9 op 100.

 

 

 

 

Proef het zelf eens!!!

Proef het zelf eens!!!

Toekomst

Voor OYESTER 44 was de erkenning als Zeker Zeeuws® Streekproduct een nieuwe kroon op zijn werk Hij draagt dan ook met trots het logo uit.

Zeeland heeft er opnieuw een prachtig en totaal onverwacht product bij waar we als Zeeland bijzonder trots op kunnen zijn. OYESTER 44 gaat een grote toekomst tegemoet en is een aanrader op elke kaart van ieder restaurant.