In 1806 stelde Napoleon het Koninkrijk Nederland in. Vier jaar later werd ons land zelfs ingelijfd door Frankrijk. Lodewijk Napoleon werd koning van Nederland en onze taal kreeg gedwongen het Frans als voertaal.
De voormalige Nieuwe Bogerdstraat heette voortaan Rue de Mans, zo genoemd naar een pastoor van Zierikzee die zich Jodocus de Man liet noemen.

Zierikzee omstreeks 1600

Zierikzee omstreeks 1600

Na het vertrek van de Fransen in 1813 werd het leven weer genormaliseerd. Poorten en straten, zo ook de Nieuwe Bogertstraat, kregen hun oude naam weer terug. Maar wat is er veel verandert na die tijd.

Het huidige nummer 24 zat aan weerskanten waarschijnlijk vast aan buurpanden. Dat is nog wel te zien. Het dak bestaat duidelijk uit twee kappen. Aan de gevel, die onregelmatig is, valt af te lezen dat deze is samengesteld uit twee gevels. In de tijd waarin er sprake was van het samenvoegen van drie tot twee, en later van twee tot een huis, bestonden er nog geen bouwvergunningen. De data waarop deze oude panden werden samengevoegd is dan ook niet bekend. Wel kunnen we met enige zekerheid vaststellen dat de oorspronkelijke woningen zijn gebouwd rond 1560.

Oud Zierikzee in 1900

Oud Zierikzee in 1900

Het formele adres van het pand veranderde nogal eens. In vorige eeuwen was de stad in wijken, A tot en met M verdeeld. Het hier beschreven pand lag in wijk I op nummer 73. In 1825 werd door een provinciale wet het aantal wijken terug gebracht tot vier. De wijken werden weer verdeeld in secties. Verandert was het wel, duidelijker niet.

Dat duurde uiteindelijk tot 1955. Toen werd het huidige systeem van straatnaam en nummer definitief ingevoerd en stond dit pand voorgoed in de Nieuwe Bogertstraat op nummer 24.

Vanaf 1798 werd, op bevel van Napoleon gestart met het bijhouden van een bevolkingsregister. Dat had aanvankelijk ook nogal wat voeten in aarde. Erg enthousiast werd dit niet bijgehouden. Wel werden oude papieren zorgvuldig opgeborgen. De gemeente bezat geen kluis, dus het archief lag ergens in een stoffige kast. Om het beter te bewaren werd een kluis gehuurd bij het Waterschap Schouwen. Zo verhuisde het archief naar een ‘moderne’ kluis aan het Havenpark.

Nieuwe Bogerdstraat vlak na de ramp.

Nieuwe Bogerdstraat vlak na de ramp.

Een kleine ramp deed zich, ten gevolge van een grote ramp voor. In 1953 stroomden alle kelders aan de Oude Haven en het Havenpark vol zout water. De oude geschriften werden kletsnat. Een paar dagen later begon men ze te drogen in de gasfabriek. Er is gelukkig veel bewaard gebleven, maar ook veel is nog nauwelijks leesbaar. Toch is er genoeg bewaard gebleven om te zien dat de Nieuwe Bogerdstraat 24 fameuze bewoners heeft gekend. De meesten waren afkomstig uit Zierikzee.

Pieter Caland

Pieter Caland

 

Rond 1840 was dat de familie Caland, hij was oppercommies van Schouwen en familie van de beroemde Pieter Caland. Maar ook de veearts Lijbaart en de welgestelde commissionair in effecten Koole vonden hier hun intrek. Er woonden directeuren van de gasfabriek, kooplieden in granen en ingenieurs van Provinciale Waterstaat. Kortom, de Nieuwe Bogertstraat was een gerespecteerde straat.

Een van de meest bekende bewoners was wel Jacob Rost van Tonningen. Hij werd in Den Haag geboren als ‘natuurlijke’ zoon van Jacob Rost en Barbara van Tonningen. Zijn ouders waren niet getrouwd en bij de aangifte kreeg het kind zowel de naam van de vader als de moeder. In 1777 werd Jacob poorter van Zierikzee. Vanaf die tijd oefende hij het beroep uit van notaris. Rost van Tonningen deed het goed in Zierikzee. Hij werd achtereenvolgens gerechtsbode, procureur, ontvanger van de directe belastingen, in 1795 lid van het Comité Revolutionair, vice-president van de Staatsraad, lid van de gemeenteraad en zelfs wethouder.
Zij zoons Marinus en kleinzoon Nicolaas werden ook geboren in hetzelfde huis in Zierikzee. Later begon de familie uit te zwerven.

Achterkleinzoon Meinoud werd het zwarte schaap van deze familie. Hij ging in de politiek en wierp zich op als voorman van het nationaalsocialisme. Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde op vergaande manier met de Duitse bezetters.
In mei van 1945 werd hij door de Canadezen gevangen genomen om via Elst en Utrecht terecht te komen in Scheveningen. Hier pleegde hij, zich bewust van het feit dat hij zijn tijd had gehad, op 6 juni zelfmoord door van een trap te duiken.

Men kon toen nog niet vermoeden dat andere, bekende Nederlanders in dit historische pand de nacht door zouden brengen.

Toen het water tot stilstand was gekomen

Toen het water tot stilstand was gekomen

Tijdens de Watersnoodramp liep ook de Nieuwe Bogerdstraat volledig onder water. De huizen raakten daardoor zwaar beschadigd en in verval. Jarenlang bleef het pand zo staan. Een totaal verwaarloosde tuin en klimop die door de kieren in de muur naar binnen groeide. In 1988 kwam hier verandering in toen de bouwval werd aangekocht door Lucie Krans.

Entree pension Klaas Vaak

Entree pension Klaas Vaak.

Voortvarend nam zij de renovatie onder handen, gemotiveerd door het idee van de Nieuwe Bogerdstraat 24 een toonaangevend pension te maken. En dat lukte. Er werd gehakt, uitgebroken, verbouwd en op tal van plaatsen en in kamers werden zelfs restauraties, terug naar de oorspronkelijke staat, uitgevoerd. Op 13 mei 1990 opende een pension annex B&B, met de toepasselijke naam “Klaas Vaak” haar deuren.

Het uitnodigende uithangbord

Het uitnodigende uithangbord

Pension Klaas Vaak is inmiddels uitgegroeid tot een begrip zowel in Zierikzee als op Schouwen-Duiveland. Het ligt prachtig in het historische stadscentrum en vlak bij de Oude en de Nieuwe Haven.
De zeven kamers hebben allemaal hun authenticiteit behouden met hun mooie balkenplafonds en een rustieke aankleding. Maar, voor verwende bezoekers, blijft het daar niet bij.

Een van de prachtige slaapkamers

Een van de prachtige slaapkamers

Elke kamer is voorzien van een flat screen TV, een eigen koelkastje en een gezellig zithoekje. De bedden zijn van een uitstekende kwaliteit. Verdeeld over de zeven kamers kunnen 15 tot 20 bedden worden geplaatst. Dat maakt van Pension Klaas Vaak ook een geweldig onderkomen voor grotere gezelschappen bijvoorbeeld voor bedrijfsuitjes of excursies. Dit kan tegen gunstiger prijzen.
Enkele kamers hebben eigen sanitair, in een enkele geval is er sprake van gedeeld sanitair. Door het hele huis is Wifi aanwezig.

Een echt feest wordt het buiten. De riante stadstuin beslaat een oppervlakte van maar liefst 1.470 m². Ze is prachtig aangelegd met bijzondere beplanting en een speciale, heerlijk geurende, rozentuin. Het is hier goed toeven. Zeker gezien de mogelijkheid om hier te ontbijten met vers geperst vruchtensap en zelfbereide confituur met vruchten uit eigen tuin. Zelfs uw huisdier is, na overleg, welkom.

De gezellige en smaakvolle tuin

De gezellige en smaakvolle tuin

Pension Klaas Vaak staat garant voor uitstekende kwaliteit en geweldige service. Lees in het gastenboek de achter gelaten boodschappen van actrice en schrijfster Marjan Berk, de acteur Frank Groothof, de journaliste en schrijfster, maar ook anti-apartheidsactiviste Conny Braam, televisie en radiomaker en schrijver Herman Koch en o.a. Jiskefetacteur Michel Romeyn, Deze spreken voor zich. Zij maken de keuze voor een verblijf in Pension Klaas Vaak wel erg makkelijk.

Bent u op zoek naar een goed verzorgde vakantie of kort verblijf met een garantie voor uitstekende service? Dan is Pension Klaas Vaak het ultieme adres.

Kijk hier voor meer informatie en reserveren of boeken.

(Hieronder volgen meer foto’s van de zaak)

Uw eigen privacy

Uw eigen privacy

Waar alles authentiek is

Waar alles authentiek is

Vanuit de hal het eigene u toelacht

Vanuit de hal het eigene u toelacht