Het begon met een idee

 

Jan Kruijsse, eigenaar van de Zeeuwse Zeewierhandel, was al jaren bezig als specialist op het gebied van duurzame en traditionele vangst van wild zeewier.

John van Leeuwen was met Spennekot Zeeuwse Streekproducten al geruime tijd bezig om pure kwaliteitsproducten zonder geleermiddelen, pectines, citroenzuur of andere toevoegingen in de markt te zetten.

Kees Boender was met zijn bedrijf Your Well  de grootste aanbieder van voeding, verzorging- en gezondheidsproducten op basis van Europees zeewier.

Ieder voor zich zagen ze de grote mogelijkheden van zeewier voor de toekomst. Elk van dit drietal had van zeewier een studie gemaakt en wist: “Zeewier is de toekomst”. Vanwege hun regelmatige contacten met elkaar en daardoor ontstaan overleg, besloten ze hun krachten te bundelen en zich bezig te gaan houden met de teelt van zeewier. Aquacultuur zoals de benaming is. Boeren op zee. Waarom dan geen zeebouwers? Seaweed Harvest Holland werd de toepasselijke naam.

Het was voor hen geen geheim dat Julia Wald, als Researcher Seaweed Cultivation van de Universiteit Wageningen, tijdens de opstartfase van Seaweed Harvest Holland bezig was met proeven. Julia had op het gebied van duurzaam zeewier telen een behoorlijke reputatie opgebouwd. Op de Schelphoek, een buurtschap vlak bij Renesse, was zij op dat moment werkzaam met nieuw onderzoek.

Toen ze werd benaderd door Seaweed Harvest Holland met de vraag mee te willen werken in het nieuwe bedrijf had ze niet veel tijd nodig zich te bedenken.

Het team,, Jan Kruijsse, Julia Wals, Kees Broere en John van Leeuwen

Het team,, Jan Kruijsse, Julia Wald, Kees Boender en John van Leeuwen

Toekomst

Naast een oplossing voor mogelijk voedselproblemen in de toekomst, immers Zeewier is de groente voor de toekomst, wordt gezegd, zijn er nog tal van andere toepassingsmogelijkheden. Het kan worden gebruikt in dier- en plantenvoeding. Maar ook in medicijnen en verzorgingsproducten. De mogelijkheden voor zeewier als brandstof worden druk onderzocht.

Al deze mogelijkheden geven de teelt van zeewier een de kans een nieuwe bedrijfstak te worden binnen de Zeeuwse aquacultuur.

Start en doelstelling

In 2015 ging Seaweed Harvest Holland van start. De doelstelling was duidelijk. Op innovatieve, efficiënte en duurzame wijze zeewier kweken in de Oosterschelde.

Bedrijfsmatig wil het bedrijf het hele proces, van opkweek tot verkoop in eigen hand houden.

Innovatief

Dat Seaweed Harvest Holland al snel bijzonder innovatief was, bleek uit een aantal ontwikkelingen.

  • Ze begonnen met het opkweken van eigen ‘pootgoed’, waaronder zich voor Nederland bepaalde soorten unieke zeewieren bevonden;
  • Ze startten het grootste Europese gebruiksvriendelijke teeltsysteem;
  • Er werd een systeem ontwikkelt om zeewier te drogen op lage temperaturen, waardoor de kosten laag bleven;
  • Hoog in het vaandel staat een bijdrage te leveren aan een grote biodiversiteit door duurzame teelt zonder enige toevoeging;
  • Seaweed Harvest Holland wil kennis vergaren en delen en doet dit in samenwerking met o.a. Hoge School Zeeland, Het NIOZ, Universiteiten van Wageningen en Gent en de Erasmusuniversiteit;

Uiteindelijk wil Seaweed Harvest Holland de officiële certificering voor voeding verkrijgen van instellingen zoals Zeker Zeeuws, Biologisch BRC en Global GAP.

Daarbij zijn ze al aardig op weg met nominaties voor Zeeuwse Innovatieprijs en de RABO Duurzame Innovatieprijs.

02 Nominaties

 

Diverse nominaties

 

Kweekbakken in het laboratorium

Kweekbakken in het laboratorium

Uitbreiding

Op alle gebieden is Seaweed Harvest Holland aan het uitbreiden. Het kleine laboratorium in Kamperland is uitgegroeid tot een plaats waar op degelijke wijze wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd.

In dit onderzoekscentrum staan talloze rijen plastic bakken opgesteld. Onder invloed van UV licht worden hier de noodzakelijke proeven gedaan.

De oppervlakte van 1 ha. aan de Schelphoek waar het echte kweken plaats vindt wordt in 2018 uitgebreid tot 2 ha.  en later naar 5 ha. Er worden boeien die met elkaar door touwen in verbinding staan uitgezet en daaraan hangen touwen waaraan wieren binnen een paar weken uitgroeien zodat ze geoogst kunnen worden. Hierdoor is het bedrijf nu al de grootste kweker van zeewier in Europa.

Maar hier houdt het niet op. Door de aanleg van grote windmolenparken voor onze kusten, ziet Seaweed Harvest Holland hier grote kansen op uitbreiding zonder de Oosterschelde of de zee geweld aan te doen.

Oogsten in grote hoeveelheden

Oogsten in grote hoeveelheden

 

Missie en Visie

Het motto van Seaweed Harvest Holland is om op diverse locaties in de Oosterschelde gedurende het hele jaar op innovatieve en duurzame manier diverse soorten zeewier te reproduceren, kweken, oogsten, verwerken en verhandelen.

Het bedrijf laat zich daarbij leiden door de visie dat op den duur iedereen elke dag wel zeewier wil eten. Het wil zeewier, zowel in verse als in gedroogde vorm te koop aanbieden en daardoor met Zeeuws zeewier bijdragen aan natuurlijke en gezonde eetgewoonten.

 

 

 

Groentenakkers op het water

Reëel?

Is het streven van Seaweed Harvest Holland reëel? We gaan er van uit dat het antwoord ja is. Los van voedsel zijn de toepassingen van zeewier zo ongelooflijk veelzijdig dat het kweken van dit product in de toekomst noodzakelijk is. Het aanvankelijke avontuur dat Seaweed Harvest Holland was is niet alleen levensvatbaar, maar de initiatiefnemers hebben hun gelijk bewezen.

 

Zeeland loopt hierbij voorop op het gebied van innovatie op dit terrein.

 

Voor meer informatie over Seaweed Harvest Holland, kijk op de website.