Brusea is in haar ruim twintigjarig bestaan uitgegroeid tot een bijzonder museum vanwege de heldere uitleg over heden, maar vooral verleden. Het is ook een museum waarbij men een avontuurlijk en plezierig bezoek voor kinderen hoog in het vaandel heeft staan.

Het museum bataat uit twee gedeelten; de Oudheidkamer en het Visserijmuseum.

 

In het visserijmuseum wordt ruim aandacht besteed aan de schelpvisserij en met name de mosselvisserij. U krijgt een goede indruk over de tijd dat er nog met kleine hoogaars hard gewerkt moest worden op de Oosterschelde. Maar ook wordt u een blik gegund op het nu, waarin de vissers experimenteren met hangcultuurmosselen en nieuwe vangstmethoden. In het museum kunnen de kinderen zelf mosselen van de bodem schrapen met een demonstratiekotter.

50 jaar oudheidkamer - Foto Joke Bot

50 jaar oudheidkamer – Foto Joke Bot

De oudheidkamer, die overigens dit jaar 50 jaar bestaat, voert u letterlijk terug in de tijd. Hier lijkt de tijd 250 jaar te hebben stilgestaan.

Hoe was het leven van een vissersfamilie meer dan honderd jaar geleden? Wat aten ze? Hoe zag hun kleding eruit? Hadden ze een bed of een bedstee? Alles is hier authentiek. Het gedisselde houtwerk, de uitgesleten plavuizen, de originele luiken. Het geschilderde “eiken” waarmee de muren zijn gedecoreerd en het sokkenbreimachientje. In de prachtige oudheidkamer maakt u een reuzenstap terug naar het verleden.

Aftrap

Op 20 april vond de aftrap voor het nieuwe seizoen plaats. Genodigden, waaronder de burgemeester van Schouwen-Duiveland en tal van anderen waren hierbij aanwezig en getuige van de nieuwe expositie, aanwinsten en veranderingen.

De beroemde zelfgebakken bolussen en koffie, maakten het welkom bijzonder plezierig. Trouwens, tijdens het seizoen kunnen kinderen op bepaalde dagen, onder deskundige leiding, de zelf bolussen bakken

Verer welkom bestaat niet - Foto Joke Bot

Verser welkom bestaat niet – Foto Joke Bot

 

550 jaar Bruinisse

 

Een van de vele vrijwilligers (complimenten voor hun inzet) waarop Brusea drijft, Dhr. Geerard La Grand, heeft zich ingespannen om met medewerking van Stadarchivaris Dr. H. Uil, een unieke terugblik samen te stellen over 550 jaar Bruinisse. Samen met de burgemeester mocht hij de twee panelen waarop de geschiedenis van het historische Bruinisse wordt beschreven en van authentieke fotobeelden is voorzien, onthullen.

 

Deel van de panelen 550 jaar Bruinisse - Foto joke Bot

Deel van de panelen van de expositie 550 jaar Bruinisse – Foto joke Bot

Na de onthulling werden de gasten meegenomen naar buiten. Onlangs werd de muziektent aan de Korte Ring afgebroken. Deze muziektent verving de oude muziektent, die na de ramp verloren was gegaan. Ze was voorzien van uniek smeedwerk. Het gebouwtje was een geschenk aan de inwoners van Bruinisse van de gemeente Gorssel na de watersnoodramp. De muziektent werd in 1956 in gebruik genomen. In goed overleg met de gemeente Gorssel kon de muziektent worden gesloopt.

Muziektent

Het mooie smeedwerk werd door de vrijwilligers van Brusea veilig gesteld en heeft nu, voorzien van de geschiedenis van de beide muziektenten, een prominente plaats aan de muur van de binnentuin van het museum.

Hdrinnering aan de muziektent

Herinnering aan de muziektent – Foto Joke Bot

 

Kom uit de bedstee….

 

Ook de oudheidkamer heeft een metamorfose ondergaan. De grootste verandering is wel de inrichting van de oude bedstee. Ingericht zoals hij een eeuw geleden algemeen in gebruik was in de vissersfamilies.

De authentieke bedstee - Foto Joke Bot

De authentieke bedstee – Foto Joke Bot

De nieuwe expositie, aanwinsten en veranderingen maken een (nieuw) bezoek aan Brusea, zeker met uw kinderen, zeker de moeite waard.

 

 

Voor meer informatie over dit unieke museum, kijk hier.

Brusea is gevestigd aan Oudestraat 23 – 4311 AV Bruinisse

Telefoon: 0111-481 412 / 06 10 65 59 42

 

De openingstijden zijn:

Mei, juni en september,

Maandag tot en met vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur

 

In juli en augustus:

Maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur

Woensdag en donderdag van 10:00 tot 17:00 uur

 

Tijdens de herfstvakantie:

Van maandag tot en met zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur

 

Brusea is aangesloten bij de Zeelandpas. Op vertoon van deze pas krijgt u 20% korting.