Rijdend over de N59 richting Zierikzee ligt aan de rechterkant, vlak voor Bruinisse, een grote parkeerplaats. Als u deze opdraait ziet u voor u lange rijen,

Met elkaar verbonden, grijze tonnetjes. Via de parallelweg richting Bruinisse, vlak voor de sluis, hetzelfde gezicht. Blauwe tonnetjes. Veel mensen weten niet wat voor doel die tonnetjes dienen.

Jan en Martin Bout maken deel uit van een typisch mosselkwekersgezin. Zij hebben de leiding over hun eigen visbedrijf. Mosselhandel Bout vist al sinds de jaren zestig van vorige eeuw op de Grevelingen en de Oosterschelde.

Zij vissen op paling, kreeft, kweken oesters en hangcultuurmosselen. En om dat laatste gaat het hier.

Wat hangcultuur kunt u hier uitgebreid lezen. https://www.zalig-zeeland.com/culinair/streekproducten/nieuwe-ontwikkelingen-mosselsector De twee percelen tonnetjes langs de N59 zijn eigendom van de fam. Bout. Hier kweken zij de beroemde ‘Zeeuwse Geeltjes’ Een mosselsoort die alleen hier kan worden gekweekt.

Hangcultuur

Hangcultuur

In 1989 begon de familie Bout met de kweek van hangcultuurmosselen. Omstreeks 2000 zijn ze begonnen met de kweek van de Zeeuwse Geeltjes. Dit product is een éénjarige mossel.

Onder normale omstandigheden heeft een mossel twee jaar nodig om te groeien tot consumptie gereed. Het bijzondere aan de Zeeuwse Geeltjes van Bout ligt hem in de percelen. Ze hangen aan de randen van hun percelen, de beste plekken om de mosselen snel te laten groeien.

Deze liggen boven in de Oosterschelde. Het water is er meer voedselrijk wat wordt veroorzaakt door de instroom van het zoet water vanuit het Zoommeer.

Deze hangcultuurmosselen zijn tussen zaaien en oogsten in zestien maanden rijp. Tijdens die periode  is er een jonge, malse mossel gegroeid met een romige smaak. Vanwege de snelle groei wijken ze af van andere mosselen. De schelpen zijn ronder en gevulder, het vlees krijgt een gelige kleur. Het mosselzaad wordt gevangen in de Oosterschelde en niet in de Waddenzee. Zeeuwser bestaat dus niet.

Hangcultuur onder water

Hangcultuur onder water

De Zeeuwse Geeltjes hebben een vispercentage van 35 tot 40 %. De tweejarige schelpen van de bodemcultuur bereiken een vispercentage dat ligt tussen 25 en 28%.

Normaal, afhankelijk van het weer in het voorjaar, zijn de Zeeuwse Geeltjes te verkrijgen vanaf augustus en de verkoop eindigt rond Kerstmis. Daarna gaat het visgewicht te snel achteruit.

Wilt u uzelf of uw gasten eens verrassen op een speciale, heerlijke mossel? Vishandel Bout ligt aan de Werkhavenweg in Bru. Zeker eens bezoeken en smullen.

Wilt u een kijkje nemen in de keuken Kijk dan hier