Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus is het Stadhuismuseum Zierikzee voor publiek gesloten. Om toch te kunnen genieten van het vele moois dat de museumcollectie te bieden heeft, zijn vanaf vrijdag 1 mei a.s. bijna 300 objecten met hun achtergrondverhalen te vinden op de website

Online expositie

Gekozen is voor de topstukken uit de collectie van de gemeente Schouwen-Duiveland, die het Stadhuismuseum beheert. Sinds 2018 staan zo’n tachtig objecten uit de collectie met hun achtergrondverhaal op de website van het museum. Albert Scheffers, directeur van het Stadhuismuseum: ‘Dankzij de verplichte sluiting van het museum is er binnen het team voor gekozen om meer topstukken van de collectie digitaal beschikbaar te stellen. Nu kan iedereen ook vanuit huis van een deel van de collectie genieten.’

Rede van Zierikzee

Uitbreiding

De komende maanden breidt het Stadhuismuseum de onlinecollectie verder uit. ‘Met de ervaring die we met dit project opdoen kan het museumteam verder bouwen aan bijvoorbeeld digitale catalogi van werk van kunstenaars met een band met Schouwen-Duiveland. Bovendien kunnen we met die kennis straks ook de andere musea binnen de gemeente van dienst zijn’, aldus de nog altijd zeer gedreven directeur-bestuurder.

Servies als dank

Subsidie betekent verantwoordelijkheid

Voor het beheer van de collectie van de gemeente Schouwen-Duiveland ontvangt het Stadhuismuseum gemeentelijke subsidie. Een museale collectie beheren betekent deze goed te bewaren voor de komende generaties, te bestuderen én te presenteren. Gewoonlijk organiseert het museum daarvoor wisselexposities. De afgelopen jaren zijn dat er steeds acht à negen waarmee het museum nieuwe bezoekers trekt. Albert Scheffers: ‘De organisatie van die exposities, de begeleidende publicaties, de bijbehorende educatieve programma’s én de belendende activiteiten kosten geld. Met die wisselexposities haalt het museum geld binnen uit culturele fondsen en uit de entree.

Hieronymus de Huybert

 

Met die eigen inkomsten kan het Stadhuismuseum Zierikzee weer nieuwe exposities en activiteiten van hoge kwaliteit organiseren en zo nieuwe bezoekers naar het museum trekken, maar werkt het ook mee aan de promotie van Schouwen-Duiveland’.