Op zoek naar een heel gevarieerde manier van kunt beleven? Dan moet u zeker eens naar Middelburg gaan.

   Stichting Kunst- & Cultuurroute

De Stichting Kunst- & Cultuurroute Middelburg is in 1999 opgericht en heeft dus in 2014 haar 15-jarig bestaan gevierd.  Het 20-jarig bestaan wordt gevierd met een overzichtstentoonstelling in de Abdij te Middelburg.

Een creatie van Hanny Mallekote, Atelier Hoed Gezien

Een creatie van Hanny Mallekote, Atelier Hoed Gezien

 

 

Ordening bleek noodzaak

In de tijd voor oprichting van de stichting waren sommige galeries wel open op de eerste zondag van de maand maar andere weer niet. Vooral uit een oogpunt van dienstverlening naar de bezoekers van Middelburg is met de oprichting van de stichting gestreefd nstructuur rondom de openstelling van galeries en ateliers.

 

Bedoeling van de stichting was daarmee enerzijds dienstverlening aan de zondagse bezoekers van het historische hart van Middelburg en anderzijds het bieden van ondersteuning aan de galeries en ateliers.

Galerie Peter van Berkel

Galerie Peter van Berkel

Resultaat

 

Wat de bezoekers aan een galerie of atelier kunnen verwachten is wisselend want de aard van de kunst binnen de route is divers; onder andere schilderkunst, beeldhouwwerk, etsen, teksten, sieraden, hoeden, druktechnieken en keramiek. De betreffende kunstenaar of galeriehouder is uiteraard bereid om toelichting te geven op de aanwezige kunst, maar zal dat alleen doen als er van de kant van de bezoeker behoefte is aan toelichting of uitleg.

Galerie Peter van Berkel

Galerie Joke Apner

 

 

Vanzelfsprekend behoort het ter plekke aanschaffen van kunst ook tot de mogelijkheden, al is dat niet de primaire doelstelling van de openstelling. Het gaat bij de route vooral om het tonen van de kunst en om de kennismaking daarmee.

Zeeuws Museum. Fotografie Koen Hauser

Zeeuws Museum. Fotografie Koen Hauser

Thema’s

 

In de loop van de jaren zijn er ook thema’s ontwikkeld die activiteiten omvatten die in samenhang met de route op de eerste zondag worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn: het thema Kind & Kunst, de Poëziedag, Middelburg Boekenmarkt, de Kunstmarkt, en VÓL – Koren. Deze laatste staat inmiddels op eigen benen. Bedoeling van de thema’s is dat ze een aanvulling zijn op de route. Het gaat dus om kunstgerelateerde activiteiten of evenementen. In het jaarprogramma is aangegeven wanneer de diverse thema’s zijn geprogrammeerd.

Atelier Toos van Holstein

Atelier Toos van Holstein

Wanneer

 

Eke eerste zondag van de maand openen de deelnemers speciaal  hun deuren voor belangstellenden. Zij kunnen van 13.00 tot 17.00 uur binnenlopen in ateliers en galeries , rondkijken en kennismaken met de kunstenaars.

Atelier Gerdi Swaan

Atelier Gerdi Swaan

 

 

 

 

 

 

 

De locaties zijn te herkennen aan de vlag met het logo van de Kunst & Cultuurroute. Een uitgebreid overzicht en kunstaanbod is te vinden op de website van de Stichting en in de Uitloper, de gedrukte gids voor kunst en cultuur aanbod in Middelburg.

 

 

 

 

Deelnemers aan de Kunst- & Cultuurroute zijn:

 

Anne de Kam, Atelier Blauwe Hope

Bert van Wijk, Goudsmid, Winkelatelier

CBK Zeeland

Cultuurhuis Kuiperspoort

De Drvkkery

De Pagter, Antiek en Interieur

De Pluyme, Expositieruimte

De Vier Gemeten, Galerie

GalerieGerritse

Gerdi Zwaan, Atelier Sculptural Ceramics

Hanny Mallekote, Atelier Hoed Gezien

In de Bolle Baaf, Antiekwinkel

Jet Sondaar, Expositie Koepoortstraat

Joke Apner, Atelier

Juul Kortekaas, Atelier

Navarro Kunsthandel, Galerie

Onno Jongewaard, Pakhuis 22, atelier en expositie

Peter van Berkel, Galerie

Petra Bouman, Atelier

Riet Wullems, Atelier

Roofprintpers

Sandra van der Meulen, Atelier, Galerie

Sociëteit De Vergenoeging

Sjakie’s Galerie

Stadhuis, Touristshop

Stichting Padma Zeeland, expositie

Toos van Holstein, Galerie, Atelier

Wolfgang Krug, Atelier Pazzo – Arte

Vleeshal, expositie

Zeeuws Museum