Dreischor is misschien wel het mooiste dorp van Zeeland. Het werd in 1973 aangewezen als beschermd dorpsgezicht en daarmee een van de goed bewaarde dorps- en stadsgezichten van Zeeland. In 2001 werd Dreischor uitgeroepen tot “Groenste dorp van Europa”.  Maak hier uitgebreid kennis met Dreischor.

Goemanszorg

Goemanszorg

Van oudsher is dit mooie dorp een landbouwgemeente. Het is dus niet meer dan logisch dat juist op deze plaats een streek- en landbouwmuseum is gevestigd dat de bezoekers kennis laat maken met de manier van leven op de agrarische bedrijfjes van het Schouwen-Duiveland van een eeuw en langer geleden.

Het gebouw

In een monumentale boerderij uit de 18de eeuw, aan de rand van Dreischor is het Streek- en Landbouw Museum ondergebracht. Deze boerderij wordt gekoesterd.

De geschiedenis van de Zeeuwse boerderijen gaat terug tot het einde van de 16de, begin van de 17de eeuw. Wat er daarvòòr aan boerderijen stond, is in de loop der jaren verdwenen: weggespoeld door het water van de zee, verwoest door oorlogsgeweld, versleten en afgebroken door “ de tijd” en handelingen van mensen.

De Zeeuwse boerderij (met in ieder deel van Zeeland kleine verschillen) heeft van ongeveer 1600 tot 1950 gefunctioneerd.  Daarna vond er schaalvergroting, mechanisatie en industrialisering plaats. De historische hoeve werd minder functioneel. Tussen 1950 en nu zijn heel veel Zeeuwse traditionele hoeves verdwenen, aangepast en soms verminkt.

Goemanszorg is nog een boerderij in al haar oude glorie.

Een overzicht van de exposities

Een overzicht van de exposities

Het museum

Het museum geeft u een beeld van het ‘romantische’ maar harde boerenleven van het begin van de vorige eeuw tot aan de jaren vijftig. Het moment waarop de Zeeuwse kolossale trekpaarden voor de ploeg uit het landschap verdwenen.

In Goemanszorg is de tijd van toen goed weergegeven in een schitterend herstelde boerenhoeve. De boerenwoning in de sfeer van de 19de eeuw is treffend gekopieerd in de ‘deftige’ woonkamer met authentieke meubels en gebruiksvoorwerpen.

 

De pronkkamer

De pronkkamer

 

de opkamer

de opkamer

 

 

Om u verder een idee te geven over het boerenleven van ruim honderd jaar geleden kunt u zich vergapen aan de beperkte en eenvoudige huisraad in de knusse keuken.

De keuken met al haar beperkingen

De keuken met al haar beperkingen

 

De opkamer en kelder

Geen boerderij was compleet zonder een ‘opkamer’, een kamer die hoger ligt dan de andere kamers van het huis. Door een opkamer te bouwen werd er ruimte gemaakt voor een half verzonken kelder, de koelkast en opslagplaats van toen, die onder de opkamer lag. Men kon alleen in de opkamer komen via een trap van enkele treden die op het schuinliggende kelderluik waren aangebracht. Uiteraard zijn deze ruimten aanwezig in Goemanszorg.

 

Schuren en tuinen

De grote schuur herbergt, naast de vier vaste thema’s van het museum, een verzameling werktuigen uit de vlas en meekrapteelt. In de bijgebouwen  staan andere verzamelingen op u te wachten. De P.A. Bootschuur is ingericht als een smidse uit het begin van de vorige eeuw.

Het wagenhuis biedt onderdak voor diverse goed onderhouden en gerestaureerde karren en koetsen

In de fraai aangelegde tuinen groeien oude en al lang verdwenen gewassen, boerenbloemen en kruiden en hoogstambomen.

 

Prachtige oude koetsen

Prachtige oude koetsen

 

Gereedschappen

Goemanszorg zou geen landbouwmuseum zijn als er geen grote verzameling oude landbouwwerktuigen en ambachtelijk handgereedschap te vinden zou zijn. Ooit een erwtenploeg gezien of een originele karnton? In dit unieke museum zijn ze naast tal van andere oude gereedschappen en werktuigen te vinden.

 

Elk jaar wordt er een wisseltentoonstelling ingericht die het gehele seizoen blijft staan. Steeds weer met een verrassend onderwerp. Daarnaast heeft het museum in haar expositie vier vaste onderdelen.

 

Oude gereedschappen

Oude gereedschappen

De vaste onderdelen van de expositie in de grote schuur

Meekrap

De meekrap werd vroeger gebruikt als grondstof voor de rode kleurstoffen alizarine en purpurine . Ook wordt aan meekrap een medicinale werking toegeschreven. Door bepaalde bewerkingen verkreeg men deze rode verfstof die overal in Europa gretig aftrek vond.

Meekrap

Meekrap

 

 

De meekrapplant wordt 60-90 cm hoog en heeft kleine gele bloemen. In de grond bevinden zich wortelstokken, die 50-100 cm diep in de grond steken Meekrap groeide vooral goed in de zanderige bodem van Nederland, met name in Zeeland en werd daar ook voor de lokale economie erg belangrijk.

Voor Schouwen-Duiveland was het een belangrijk gewas. In de hoogtijdagen werd er op het eiland op meer dan 3.000 ha. van deze plant geteeld. Na 1870 verdween dit belangrijke handelsgewas.

Vlas

Vlas wordt al duizenden jaren verbouwd. De reden daarvoor is dat van vlas alles te gebruiken is. Er worden twee vlasrassen geteeld. Deze verschillen niet veel van elkaar. Er zijn blauwbloeiende en witbloeiende rassen.  Het blauwbloeiende ras werd voornamelijk gebruikt op Schouwen-Duiveland.

Dit is geschikt voor de vezels, die onder andere worden gebruikt voor het fabriceren van linnen, maar ook voor pakking- en afdichtingsmateriaal. Ook zijn de zaden hiervan geschikt voor de grondstof voor lijnzaadolie.

 

Vlas

Vlas

De teelt en verwerking van vlas was voor Dreischor van grote economische betekenis en zorgde voor stabiliteit. Zelfs in de moeilijke crisisjaren dertig van vorige eeuw. Vlas wordt nog steeds verbouwd, maar de economische betekenis is gering geworden.

Streek en Landouwmuseum Goemanszorg laat u kennis maken met dit bijzondere en veelzijdige gewas.

 

Bloemetje van het blauwbloemig vlas - Foto Bogdan Giuşcă - commons.wikimedia.org

Bloemetje van het blauwbloemig vlas – Foto Bogdan Giuşcă – commons.wikimedia.org

Het Zeeuwse trekpaard

Het Zeeuwse trekpaard is van oorsprong afkomstig uit Vlaanderen. Via Zeeuws Vlaanderen deed het aan het einde van de 19de eeuw zijn intrede in onze provincie. Lang heeft dit machtige paard de boeren niet mogen helpen. Door mechanisatie en de opkomst van de tractoren heeft het na de vijftiger jaren zijn belang weer verloren.

Toch waren  deze majestueuze dieren in het begin van de vorige eeuw van groot belang voor de lokale boeren. Het inzetten van deze geweldenaren maakte het mogelijk de grond sneller en efficiënter te bewerken. Ook waren ze inzetbaar bij de oogst en voor transport.

In Zeeland is het Zeeuwse trekpaard niet verdwenen. Het ras wordt nog steeds in stand gehouden en wordt gebruikt bij lokale tradities zoals het ringsteken en het straô rieeen. 

Trekpaarden

Trekpaarden

 

De geografie van het eiland

Schouwen-Duiveland bestond aanvankelijk uit een aantal eilanden. Maar vanaf het begin van de tijden werd de vorm van het eiland steeds gewijzigd onder de invloed van stormvloeden, dijkvallen, aanslibben en inpoldering. In het museum wordt overzichtelijk getoond hoe, onder invloed van al deze natuurinvloeden, het eiland zijn huidige vorm heeft gekregen.

Hoe het was en geworden is

Hoe het was en geworden is

Een bezoek aan streek- en landbouwmuseum Goemanszorg met al haar traditie en wetenswaardigheden is dan ook zeker de moeite waard. Trouwens, als u enige affiniteit heeft met het oude boerenleven, tijd over heeft en een leuke vrijetijdsbesteding zoekt binnen een gezellig team, kom dan eens praten over uw plaatsje binnen het museum.

 

Na uw bezoek kunt u om even bij te komen na alle indrukken, terecht in het gezellige museumcafé voor een uitstekende kop koffie of meer.

 

Voor openingstijden van het museum, kijk hier.

Het adres van het museum is:

Molenweg 3

4315 CE Dreischor

Tel: 0111 402 303

E-mail: info@goemanszorg.nl