Huisdieren

Honden zijn, samen met katten, de meest voorkomende huis- of gezelschapsdieren in ons land.

Dat Nederlanders gek zijn op huisdieren, bleek uit een onderzoek van gezelschapsdieren-organisaties NVG en Divebo. Bijna 60% van de huishoudens in Nederland heeft een huisdier. Onder die huisdieren bevinden zich maar liefst anderhalf miljoen honden. En ja, ze worden over het algemeen goed verzorgd. Honden komen niets te kort en krijgen de best denkbare voeding. Kijk maar eens naar het aanbod in de supermarkt of het grote aanbod aan dierenspeciaalzaken. Maar het verzorgen van het uiterlijk is een ander verhaal. Daar zijn specialisten voor nodig.

Een van die specialisten is de 20-jarige Sylke Bal uit Bruinisse.

Sylke aan het werk met Lola

Sylke aan het werk met Lola

Gek van honden

Als klein kind was Sylke al verzot op honden. Op haar veertiende, in het kader van een beroepskeuze project, ging ze op snuffelstage bij een hondentrimster. Vanaf dat moment stond voor Sylke vast wat ze in de toekomst wilde worden. Hondentrimster!

De daad bij het woord voegend ging ze de opleiding, noodzakelijk voor de nodige diploma’s, volgen bij het Huisdieren Kennis Instituut (HKI). Ze slaagde met glans voor de opleiding. Maar toen moest de droom nog worden verwezenlijkt. Een eigen trimsalon.

Trimsalon Haartjes en Staartjes

Trimsalon Haartjes en Staartjes

De droom

Op het moment dat Sylke besloot dat ze een eigen trimsalon wilde beginnen had ze uitgezocht dat er slechts een vijftal van dit soort bedrijven aanwezig waren op Duiveland. Daarbij waren er ook nog twee die aan het afbouwen waren. Er was dus ruimte en vraag. Ze begon te werken aan een goed onderbouwd ondernemersplan en een kosten- baten prognose. Het resultaat was gunstig. Er was een toekomst voor een trimsalon in Bruinisse.

Een droom wordt waargemaakt

Sylke bleek niet lui. Via baantjes in de horeca en bij een plaatselijke supermarkt werd geld verdiend en gespaard. Uiteindelijk resulteerde al die inspanning in genoeg geld voor de verbouwing van de garage van haar ouders. Met alle middelen werd deze getransformeerd in een uiterst moderne en hygiënische salon. In september 2017 werd “Haartjes en Staartjes”, na drie maanden van timmeren en verbouwen, geopend en kon Sylke zich de jongste ondernemer van Bruinisse noemen.

De praktische badhoek

De praktische badhoek

Passie

Zij spreekt met passie over haar vak. Moeiteloos laat ze u kennis maken met de verschillende soorten hondenrassen en de verzorging die elk ras behoefd. Kortharige die aan een simpele wasbeurt voldoende hebben. Langharige die in bepaalde gevallen geplukt en in andere gevallen geschoren of geknipt moeten worden.

Ze legt het verschil uit tussen de dekvacht en de ondervacht en andere behandeling daarvan.

Ook verklaart ze daarmee het verschil in prijs dat ze rekent voor andersoortige behandelingen.

Kortharige Jack_Russel Terrier Foto Johannesvg - commons.wikimedia.org

Kortharige Jack_Russel Terrier Foto Johannesvg – commons.wikimedia.org

Eigenwijze hond

Op de vraag of ze nooit problemen heeft met de behandeling van honden geeft ze als antwoord dat dat nogal mee valt. Als je het karakter van de hond goed inschat, werken ze over het algemeen wel mee.

Met trucjes, geduld en lieve woordjes, en soms wil iets lekkers ook wel helpen, weet ze door te dringen tot bijna elke hond. Binnen korte tijd heeft ze het vertrouwen gewonnen en laat de hond zich rustig behandelen. Bang voor een beet moet je niet zijn, wel laten merken dat je de baas bent.

De langharige Briard

De langharige Briard

Toekomst

De gedrevenheid en kennis van deze jonge ondernemer wekt enthousiasme. Momenteel draait haar trimsalon al aardig, maar voornamelijk op honden uit de directe omgeving. Ze heeft plannen gemaakt om in de vakantieperiode meer bezoekers van het nabij gelegen Aqua Delta bungalowpark met gerichte campagnes te werven. Die plannen zijn reëel. Sylke, met haar bedachtzaamheid en liefde voor haar vak, zal in de toekomst wel slagen.

Een trotse Sylke

Een trotse Sylke

Bij Haartjes en Staartjes moet men wel vooraf een afspraak maken voor een behandeling.

Haar salon ligt aan de Dijstraat 4 in Bruinisse. Telefonisch een afspraak maken kan via 06 53 98 66 94

Voor meer informatie of op te hoogte blijven kunt u terecht op haar Facebookpagina.