Het is al lang geleden dat de Rotterdamse ziekenverzorgende Wilma Vredenbregt naar Schouwen-Duiveland verhuisde. Haar man had een pand gekocht in Burgh-Haamstede  waar eerder een bakkerij in was gehuisvest.

Portemoneetje in Zeeuwse knop patroon

Portemoneetje in Zeeuwse knop patroon

 

‘t Viengeroetje

Eenmaal gesetteld dacht ze dat het een leuk idee was om hier van haar hobby haar werk te maken. Die liefhebberij was handwerken. Ze startte met een klein winkeltje en langzaam maar zeker werd ‘Viengeroetje’ een begrip op het eiland.

Onlangs, na meer dan 25 jaar besloot Wilma dat het genoeg is geweest. Als handwerk en borduurwinkel hield ‘Viengeroetje’ op te bestaan.

 

 

 

Zeeuws halsdoekje

Zeeuws halsdoekje

Nieuwe toekomst.

 

Echter, stilzitten kon Wilma niet. In de loop van de jaren had ze zoveel kennis opgedaan dat het zonde zou zijn om die verloren te laten gaan.

 

De winkelruimte werd omgebouwd en veranderde in een gezellige studio. Iedereen die creatief bezig wil zijn met het maken van handwerk of hobbydingen is hier van harte welkom.

Wilma biedt de gasten van haar studio unieke zelfmaakideeën aan en is behulpzaam bij het geven van advies. Natuurlijk kan zij je desgewenst technieken leren.

Brugse kantklostter. Foto Paul Hermans. httpscommons.wikimedia.org

Brugse kantklostter. Foto Paul Hermans. httpscommons.wikimedia.org

Kantklossen

 

Het klossen van kant is een zeer bewerkelijke techniek, die al eeuwen bestaat. Kant is zeer kostbaar, en was daarom in het verleden alleen bereikbaar voor de zeer rijken. De kostbaarste kant is van de dunste draden gemaakt. Om kant in kragen te verwerken moet het worden verstevigd met stijfsel.

 

Vroeger konden kantklossters hier behoorlijk hun brood verdienen. Vooral de stad Brugge stond hierom bekend. Vanwege de arbeidsintensiviteit is echte kant bijna niet meer te betalen en de ambachtelijke kunst lijkt te verdwijnen.

 

 

 

Het basisgereedschap

Het basisgereedschap

Kantklos Café

Wilma Vredenbregt wil hier een stokje voor steken. Iedere 2de en 4de dinsdag van de maand vanaf 19:30 uur opent ze de deuren van haar Handmade Studio Viengeroetje voor mensen die de kunst van het kantklossen willen leren. Het is geen cursus. Wel een gezellige avond waarin u het een en ander kunt leren.

 

Een kennismakingsavond is kosteloos. Daarna zijn de kosten per avond € 5,- per persoon. Het benodigde materiaal is voorradig of te leen. Koffie of thee wordt u gratis aangeboden.

Besluit u om terug te komen en de kunst van het kantklossen te leren onder begeleiding van deskundig advies? Dan bent u in Handmade Studio Viengeroetje aan het juiste adres.

Voor meer informatie, kijk op de website.

Prettige lange avonden.