Ton Kallen werd geboren in Terneuzen op 23 december 1955. Tijdens zijn opleiding aan de middelbare school wist hij al dat hij kunstenaar wilde worden.

Go that way

Go that way

Hij toog naar Amersfoort voor een opleiding aan de Academie voor Beeldende vorming. Daar ontwikkelde hij zich tot steenbeeldhouwer.

De gewichtheffer - nabij Bronneger

De gewichtheffer – nabij Bronneger

Hij groeide uit tot een erkent en gewaardeerd kunstenaar. Zijn sculpturen zijn op tal van plaatsen, wereldwijd, tentoongesteld of permanent geplaatst.

Zelf zegt hij: “Ik probeer de taal van steen tot uitdrukking te brengen op zijn meest elementaire wijze. Dit ruwe materiaal van moeder aarde moet spreken. Het vraagt om rust, stilte en eenvoud. Deze elementen zijn altijd in mijn werk aanwezig”.

De voorkeur van Kallen gaat uit naar werken met graniet, een keiharde steensoort. Hij ontwikkelde een aan passie grenzende liefde voor dit materiaal. Met, op het oog eenvoudig lijkende ingrepen, en met een bijzonder goed oog voor vorm, kleur en inhoud, zie de steen tot beeld transformeren.

Een goed voorbeeld hiervan is aanwezig in Park Sijtwende in Leidschendam. Hier stelde hij een aantal zwerfkeien zodanig op dat ze een weerspiegeling van de sterrenconstellatie van de Grote Beer weergeven.

De grote beer - Voorburg

De grote beer – Voorburg

De voorkeur van Kalle gaat uit naar een harmonische verbinding tussen natuur en beeld. Toch gaat hij tegenstellingen niet uit de weg. In Middelharnis stuitten twee werelden op elkaar. Nieuwbouw en de oorspronkelijke oude woningen vergroeiden met elkaar. Hier, waar ooit schepen in de oude haven aanlegden, plaatste Kalle de tonnen wegende en metershoge sculptuur ‘Light my Fire’. Met een beetje verbeeldingskracht kun je hier een pre-historische vuurtoren in zien.

 

De onuitwisbare kunst van Kalle is op tal van plaatsen te bewonderen. Looking for Venus staat in Egypte, in Aswan.

Watching the river flow vind u in Zuid-Korea. Om Don’t be afraid in the dark te bewonderen moet u naar Büdelsdorf of in Kanzem in Duitsland.

Maar ook vind u werken van Kalle Drenthe, in Voorburg, in Florida of bij het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam.

It came out of the sky - Soest

It came out of the sky – Soest

Ton Kallen heeft als Zeeuws beeldhouwer onze provincie op de kaart gezet.