Aangenomen wordt dat elke sluis water tegenhoudt. Daarom lijkt de naam keersluis een beetje dubbelop. Waar niet of nauwelijks bij wordt stilgestaan dat sluizen verschillende functies kunnen vervullen. Een keersluis, de naam kan het doen vermoeden, is een sluis die als doel heeft het keren van hoogwater. Een keersluis bevat vaak één of meerdere spuisluizen die het water kunnen lozen in de zee of in een meer.

Het Havenplein in het centrum, vlak na de Ramp – foto SERC

 

De Ramp van 1953 maakte op dramatische manier duidelijk dat vloedplanken en zandzakken niet langer volstonden om Zierikzee tegen het water te beschermen. Daarom zocht men naar andere middelen.

De bouw van de keersluis in 1957

 

Bouw van de keersluis.

Ter voorkoming van een eventueel nieuwe verwoesting zoals die van februari 1953 en ter bescherming van de stad, begon men in 1957 met de bouw van een keersluis in het havenkanaal van Zierikzee. De aanleg hiervan duurde twee jaar en in september 1959 was de sluis gereed en werd door toenmalig minister Henk Korthals in gebruik gesteld.

Minister Henk Korthals

 

 

Nut van de sluis

De keersluis sluit gemiddeld tussen de 100 en 120 keer per jaar. Dit gebeurt als de waterstand tot meer dan 1,90 meter boven NAP stijgt. De Oosterscheldekering sluit pas bij een waterhoogte van 3 meter boven NAP.

 

Bij een waterstand van 1.80 meter gaat een medewerker van het waterschap Deltastromen naar het bedieningshuisje. Als het water een hoogte bereikt van 1.90 meter sluit hij met behulp van de elektrotechnische installatie de twee sectordeuren. Mocht de elektrotechniek weigeren, dan zijn er altijd nog een dieselaggregaat en een accuboormachine achter de hand.

In het uiterste geval kan de sluis met de hand worden bediend. Daarnaast heeft de keersluis nog twee stalen deuren die dicht kunnen als de sectordeuren dient weigeren.

Het vernieuwen elektrische installatie

Zuinig op de beveiliging

In 1999 werd de installatie van de sluis volledig gerenoveerd. Maar dit werk is inmiddels helemaal verouderd. Daarom is men in oktober 2018 begonnen met de totale vervanging ven het elektrotechnische gedeelte en de renovatie van een aantal mechanische onderdelen. De kosten daarvan bedragen € 365.000.

Ing. D. Strijaert

Nog steeds noodzakelijk.

Albert Scheffers, directeur van het Stadhuismuseum leidde op 13 september een tentoonstelling in die de aanwezigen een blik in het verleden gunde. Eerste waarnemend dijkgraaf ing D. Steijaert opende daarna de presentatie over de bouw van de keersluis in het Havenkanaal 60 jaar geleden. Hij benadrukte daarbij dat de keersluis nog net zo belangrijk is als meteen na de bouw.

 

 

 

 

Tentoonstelling

 Het Stadhuismuseum Zierikzee blikt met de presentatie Keersluis Zierikzee 60 jaar terug op de hoogtepunten van de bouw. Er is een video die de foto’s rond de bouw laat zien en er liggen originele bouwtekeningen. Ook het schilderij, bij de opening in 1959 geschonken door hoofdaannemer Volker Beton en vervaardigd door M. Schipper uit Hoogerheide, is te zien.

De presentatie Keersluis Zierikzee 60 jaar is nog tot en met 17 november in het Stadhuismuseum te bezoeken.

Stadhuismuseum Zierikzee

Meelstraat 6 – 8

4301 EC Zierikzee

Tel: 0111 454 464