Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Schouwen-Duiveland werd bevrijd. Vijf musea op het eiland hebben de handen ineengeslagen en in samenwerking met het Gemeentearchief hierover een interessante tentoonstelling gemaakt.

De tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! is te bezoeken tot 1 november 2020.

De bevrijders worden verwelkomd in Haamstede-1945

 

De tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! is gemaakt op basis van grondige research en bevat veel nog niet eerder vertoonde documenten, films, foto’s, kleding en voorwerpen. Met authentiek beeldmateriaal en ooggetuigenverslagen worden de verhalen van de bevrijding van Schouwen-Duiveland tot leven gebracht.

De samenwerkende musea

 

 

 

In Museum de Burghse Schoole in Burgh Haamstede, Museumhaven Zeeland in Zierikzee, Brusea in Bruinisse, Brouws Museum in Brouwershaven en Museumboerderij Goemanszorg in Dreischor wordt het verhaal van de bevrijding van Schouwen-Duiveland verteld. De tentoonstelling gaat niet alleen over de bevrijding zelf, maar ook over wat er daarna gebeurde: de terugkeer van de geëvacueerden, de berechting van de collaborateurs, het herstel van alles wat kapot was en tot slot het daverende feest in 1949.

 

Het feest barst los in Zierikzee

 

 

 

Van de verhalen van de tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! is een uniek bewaarexemplaar gemaakt, in coproductie met het Gemeentearchief en met medewerking van verschillende historici. De publicatie is gratis verkrijgbaar bij een bezoek aan de musea. Ook is als onderdeel van de tentoonstelling een mini-documentaire gemaakt door Tjeerd Muller. Tjeerd Muller heeft eerder de documentaire De Tien van Renesse gemaakt. In de mini-documentaire wordt ingezoomd op specifieke gebeurtenissen en omstandigheden per locatie, mede aan de hand van interviews met  ooggetuigen.

 

 

Nadere informatie over de tentoonstelling en over een bezoek aan de musea is te vinden op de gezamenlijke website van de musea: www.museasd.nl.