Land in zee wordt gezegd van Zeeland. Hoewel dat niet helemaal juist is, komt het wel dichtbij. Overal om u heen is het water steeds aanwezig. De totale oppervlakte van de provincie is 2.933,89 km². bijna de helft hiervan, 1.146,76 km² bestaat uit water. Met al dit water willen we u kennis laten maken.

Westerschelde

Zeeland ligt aan de Noordzee en beschikt daardoor over veel open water. Denk maar aan de Ooster- en Westerschelde. De Westerschelde vormt helemaal een open verbinding met de zee. Op dit water kunt u dan ook veel zeeschepen, op weg naar Vlissingen, Terneuzen, Antwerpen of Gent tegenkomen.

Aan de oever van de Westerschelde

Aan de oever van de Westerschelde

Oosterschelde

De Oosterschelde wordt weliswaar afgesloten door de Oosterscheldekering, maar door doorlaatopeningen kan het zoute water vrijelijk in en uitstromen. De Oosterschelde is van oudsher het domein van de traditionele Zeeuwse vissersvloot. Deze schatkamer van de schelpdieren industrie ligt vol met oesters, mossels en mesheften. Maar ook de nieuwe industrie, teelt van zeewieren is hier in volle ontwikkeling.

Vergeet trouwens de wereldberoemde Oosterschelde kreeft niet.

Oosterschelde kreeft

Oosterschelde kreeft

 

 

Aan de Oosterschelde liggen tal van historische vissersplaatjes zoals Zierikzee, Colijnsplaat, Tholen, Yerseke en Stavenisse, om er maar enkele te noemen.

Grevelingenmeer

De Grevelingen is een vroegere zeearm van de Noordzee. Hij ligt tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Vanwege de Deltawerken werd deze zeearm afgesloten door de Grevelingendam in het oosten en later door de Brouwersdam in het westen. Door die afsluitingen ontstond het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. Het zoutgehalte wordt op peil gehouden door de Brouwerssluis, een doorlaatsluis in de Brouwersdam, waarmee het zeewater wordt ingelaten.

Hier vind u de havens van Bruinisse, Brouwershaven, Herkingen, Scharendijke en Ouddorp.

Plaats genoeg voor 'plankzeilen'.

Plaats genoeg voor ‘plankzeilen’.

Veerse Meer

Door de afdamming van het Veerse Gat aan de Noordzee, tussen Kamperland en Vrouwenpolder ontstond het Veerse Meer. Het is een brakwatermeer dat grenst aan de zuidelijke kust van Noord-Beveland en aan de noordelijke kusten van Zuid-Bevelend en Walcheren. In het oosten is er een afsluiting van de Oosterschelde gerealiseerd door de Zandkreekdam.

Het Veerse Meers heeft een lengte van 22 km. De breedte varieert nogal. Op sommige stukken is deze slechts 150 m. om daarna over te gaan tot een breedte van ruim 1 ½ km. Op sommige plaatsen is het Veerse Meer 25 m. diep, op andere plaatsen slechts 5 m.

Leuke stadjes met goede jachthavens vind u in Kamperland – Veere – Arnemuiden – Kortgene en Wolphaartsdijk.

Blik op het Veerse Meer. Foto Paul Several - commons.wikimedia.org

Blik op het Veerse Meer. Foto Paul Several – commons.wikimedia.org

Toegankelijkheid

Tot zover de grote en belangrijkste recreatiegebieden voor watersporters. Naast tal van kleinere gebieden is de toegankelijkheid van de verschillende plassen, meren en zeearmen belangrijk. Vanuit de provincies Zuid Holland en Noord Brabant is Zeeland over het water goed bereikbaar.

Sluis bij Bruinisse, doorgang tussen Grevelingenmeer en Oosterschelde

Sluis bij Bruinisse, doorgang tussen Grevelingenmeer en Oosterschelde

 

 

Maar ook van het ene gebied naar het andere via kanalen en sluizen maken een bootreis door Zeeland tot een feest. De grote oppervlakte en verscheidenheid aan zoet-, brak- en zout water maken van Zeeland een populair en geliefd watersportgebied.

 

 

Op de onderliggende pagina’s gaan we al deze heerlijke gebieden verder voor u belichten.

Waar vind je meer rust en ontspanning

Waar vind je meer rust en ontspanning

Veerse Meer