Burgh-Haamstede, twee kleine dorpjes die nu net zo onafscheidelijk zijn als een Siamese tweeling en garant staan voor de perfecte vakantie.

Het ontstaan van Burgh-Haamstede is eigenlijk een beetje rommelig. Burgh was een dorp in het meest westelijke deel van Schouwen-Duiveland en lag pal achter de westelijke duinenrij. Haamstede ligt iets noordelijker, maar deze twee dorpen zijn tot één bebouwde kom samengegroeid. Daardoor beschouwt de gemeente ze ook als één kern; Burgh-Haamstede. Toch zijn de dorpskernen nog duidelijk herkenbaar. Voor de inwoners voelt dat ook nog steeds zo aan. Voor een leuke van impressie van Schouwen-Duiveland, kijk hier.

Tal van gezellige winkeltje

Tal van gezellige winkeltje

Door de opkomst van het toerisme werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog begonnen met de bouw van Nieuw Haamstede. Eigenlijk was dit een wijk van Haamstede. Dit deel, uitgegroeid tot een heus dorp, dat slechts via één toegangsweg te bereiken is, bestond aanvankelijk uit houten vakantiewoningen die later meer en meer werden vervangen door stenen huizen. Daardoor mist het een gezellige dorpskern maar de landelijke ligging, vlak bij het strand maakt het toch aangenaam. Maak hier even kennis met Burg-Haamstede.

In 1961 ontstond door fusies de zelfstandige gemeente Westerschouwe. Hieronder vielen de dorpen Burgh, Haamstede, Noordwelle, Renesse en Serooskerke. Haamstede was de hoofdzetel. In 1997 gingen alle gemeenten van het eiland op in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Midden in dit heerlijke dorp staat een oud kasteel. In 1973 werd het Slot Haamstede, zoals de naam is, geheel gerestaureerd en in 1981 werd het gebouw, met het kasteelbos en het bijbehorende uitgestrekte duingebied verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten.

Het poortgebouw van Slot Haamstede

Het poortgebouw van Slot Haamstede

Iets ten zuiden van Nieuw-Haamstede ligt het vliegveld Haamstede. Officieel is het vliegveld een aangewezen luchtvaartterrein, maar er mogen nu alleen nog zweefvliegtuigen starten en landen.

Haamstede was in 1930 het eerste vliegveld waarop de KLM interne lijnvluchten onderhield vanaf Waalhaven. In 1932 werd de dienst verlengd naar Vlissingen om vlak daarna doorgetrokken te worden naar Knokke in België. De bekende vuurtoren van Haamstede met haar spiraal in rood en wit, is zo geschilderd als baken voor naderende vliegtuigen.

 

De vuurtoren van Haamstede

De vuurtoren van Haamstede

Vermaard zijn de duinen en de schone, kilometers lange stranden. Maar net zo uniek zijn de loofbossen rond het oude slot.

Het strand is enorm uitgestrekt en is ongeveer 17 kilometer lang. En niet, zoals in andere badplaatsen in Nederland, versteend tot lange promenades, parkeerplaatsen en hoge betonnen gebouwen, maar schone ongerepte natuur. Het golvende landschap van zandheuvels en duinen met haar zandverstuivingen, valleien en duinweiden, zijn bijna overal verklaard tot (gecertificeerd) natuurgebied.

Duinen en zandverstuivingen

Duinen en zandverstuivingen

De stranden zijn verdeeld in verschillende secties. U kunt naar het familiestrand gaan, maar ook naar het watersportstrand, het luxe strand of het naturistenstrand. Er is keuze genoeg, u hoeft het maar te kiezen.

In het centrum van Burgh-Haamstede ligt een heel leuk Museum; De Burghse Schoole. Vooral voor kinderen is het leuk om kennis te maken met de school en de klas uit 1900 met de fascinerende schoolplaten van Jetses.

Tegelwijsheid bover de deur

Tegelwijsheid boven de deur

Ook zijn hier mooie maquettes van het ontstaan van het dorp, vroeger, als echte burcht.

In de omgeving liggen historische stadjes zoals Zierikzee, de hoofdzetel van het eiland, of ga eens op bezoek in Brouwershaven, de geboorteplaats van de dichter en staatsman Jacob Cats.

Een geweldig vakantiehuis. Iets voor u?

Een geweldig vakantiehuis. Iets voor u?

In Burgh Haamstede kunt u op een kleine maar gezellige camping dit eenvoudige 4-persoons vakantiehuis huren. Het huis is volledig vrijstaand met een tuin op het zuiden, welke volledig omheind is.

De camping heeft centrale voorzieningen zoals een campingwinkel, speeltuin, wasmachine en wasdroger. Het is zeer rustig gelegen in het prachtige duinlandschap bij Burgh Haamstede. U bevindt zich zowel bij het bos als bij het strand en naast lange fietstochten of mooie wandelingen om de omgeving te ontdekken, kunt u ook van de zee genieten. Of u nu wilt zonnebaden of watersport wilt bedrijven, het kan allemaal.

Kom dus snel genieten van de frisse buitenlucht en de mooie omgeving in dit knusse vakantiehuis in Burgh Haamstede op Schouwen-Duiveland.

Heerlijk genieten in een volledig afgesloten tuin

Heerlijk genieten in een volledig afgesloten tuin

U heeft de beschikking over een woonkamer met comfortabele stoelen, een eethoek en open keuken. Er is onder andere een televisie aanwezig en u heeft de beschikking over een gaskachel. De keuken is netjes en naast de standaard uitrusting, voorzien van onder meer een koffiezetapparaat, koelkast, magnetron, vier-pits kookstel en waterkoker.

Zitgedeelte

Zitgedeelte

Er zijn drie slaapkamers waarvan er één een tweepersoonsbed heeft en twee slaapkamers met elk een eenpersoonsbed. Alle bedden zijn voorzien van een eenpersoonsdekbed. De eerste slaapkamer heeft ook een aparte wastafel.

De in 2017 gerenoveerde badkamer is voorzien van een douche, wastafel en toilet.

Buiten heeft u de beschikking over een tuin met terras op het zuiden. De tuin is volledig omheind. Het terras is voorzien van tuinmeubelen met kussens en parasol.
Verder is er een tuinhuisje en een eigen parkeergelegenheid. U kunt gebruik maken van internet. In overleg zijn 1 of 2 honden toegestaan.

Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan er enkel worden geboekt voor een week, van vrijdag tot vrijdag.

Laat deze leuke kans u niet ontglippen.

 

Voor meer informatie of boeken, kijk hier.

Mooie keuken en zithoek

Mooie keuken en zithoek

Lichte en luchtige slaapkamer

Lichte en luchtige slaapkamer

Zitgedeelte

Zitgedeelte

Goed en hygienisch sanitair

Goed en hygiënisch sanitair

Ruime tuin

Ruime tuin