De Belgische schrijver Tom Lanoye is geboren in Sint-Niklaas in België.  Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij woont en werkt afwisselend in Antwerpen en Kaapstad.

Tom – Foto Arthur Los

Lanoye komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt hij op in theaters met avondvullende bewerkingen van eigen romans of toneelstukken. Zijn provocerende uitspraken bezorgen Lanoye regelmatig publieke belangstelling.

 

In 2004 schreef hij het toneelstuk ‘De Jossen’.   En sinds die première is het, één van de meest gespeelde stukken bij Vlaamse amateurtheatergezelschappen. Omdat het in zijn abstracte, absurde stijl alles en niets kan vertellen. Op papier is het een kort stuk over het spanningsveld tussen groep en individu, met de allesomvattende ondertitel: “Val en revival der saamhorigheid“.

 

Alle personages heten: “Jos”. Ze doen alles samen. Eten drinken, slapen, vrijen, leven samen. Ze zijn ook identiek gekleed. Jos is Jos is Jos. Er heerst complete harmonie in het Josdom.

Hun geluk hangt af van het collectieve, van elkaar. Totdat…  één Jos zegt: “Ik doe niet meer mee! “ En hun hele wereld stort in. ”Ben ik dan nog de enige die is zoals iedereen?”

 

 

 

Avondvoorstellingen worden gespeeld op  1, 2, 8, 9, 15, 16 november  – aanvang 20.00 uur
Middagvoorstellingen op 10 en 17 november – aanvang 14.30 uur

Theater De Verdieping
Jannewekken 19a
4301 HH Zierikzee

reserveren: www.theatergroepzierik.nl