Deze week is er een nieuwe route met raamexpo gestart ‘O kijk, die foto`s van WO-l hier’. Deze expo nu, omdat het op 11 november 100 jaar geleden is dat de wapenstilstand werd getekend en deze terugblik, omdat Nederland wel neutraal was, maar de Eerste Wereld Oorlog, 1914-1918, ook hier zeker invloed had op het dagelijks leven.

Dwars door de stad

Bij het Tonnenmagazijn in Brouwershaven, De Duinen in Haamstede en in Zierikzee, langs een route van AH tot de VVV, zijn weer straatbeelden te zien bij hun eigen locatie, die hier inkijk in geven. Op deze foto de Markt van Brouwershaven, met een groepje Nederlandse militairen, zoals er velen evengoed wel vier jaar lang ’paraat moesten liggen’ en dat vaak ook nog her en der.

Soldaten in Brouwershaven

Soldaten in Brouwershaven

Vluchtelingen

Er kwam een stroom Belgische vluchtelingen en ook op ons eiland werden er de nodige opgevangen door particulieren, in noodwoningen op bijvoorbeeld De Balie in Zierikzee en met hun vissersboten in de havens.

Vergissingsbombardement

Natuurlijk foto`s van de ravage van het vergissingsbombardement en, voorzichtig, aandacht voor de drie slachtoffers. Er zijn ook foto`s waar mensen poseren bij aangespoelde zeemijnen, bij een vliegtuigje dat na een noodlanding klaar staat bij het Luitjes voor transport en van het waken op de vuurtoren.

Burgemeester Fokker van Craijensteijn van Rengerskerke legt de kran van Wilhelmina

Burgemeester Fokker van Craijensteijn van Rengerskerke legt de krans namens koningin Wilhelmina

 

 

 

Maar het leven ging voor een groot deel gewoon door en geld inzamelen voor gezinnen van wie de kostwinner te lang gemobiliseerd was, gebeurde evengoed met vrolijke volksfeestjes. De hele route is weer bij dag en avond, 24/7, vrij te bekijken (donaties welkom). Veel meer info op de projectsite van Stichting Vlam