De inmiddels traditionele Winter op Zolder-tentoonstelling van het Stadhuismuseum Zierikzee richt zich dit jaar op de monumentale kapconstructie van de zolder. Vanaf 12 december kunnen bezoekers liggend op een comfortabele stoel kennisnemen van dit bijna vijfhonderd jaar oude houten huzarenstuk dat met pen-en-gatverbindingen is gebouwd.

Eeuwen oud en nog steeds alles op zijn plaats houdend

Het voormalige stadhuis van Zierikzee is in zijn geheel in gebruik als museum voor de collectie van de gemeente Schouwen-Duiveland. Tegelijkertijd kun je het 16de eeuwse gebouw, dat in de tweede helft van de 18de eeuw ingrijpend werd verbouwd, als het grootste museumstuk van de gemeentelijke collectie beschouwen.

Hout verbindt hout

De houten kapconstructie is een van de meest spectaculaire onderdelen van het gebouw. Het is een knap staaltje vakmanschap waar de timmerlieden rond 1553 alleen hout voor gebruikten. Niet voor niets staan bezoeker vaak met het hoofd in de nek naar de prachtige samenstelling van binten, spanten en gordingen te kijken.

Relaxstoel met plaid

Deze winter kunnen zij in een met lucht gevulde relaxstoel onder een warme plaid in alle rust het kunstwerk bekijken. Een informatieblad legt enerzijds uit hoe de constructie architectonisch in elkaar zit. Anderzijds is er te lezen welke functies de zolderruimte door de eeuwen heen toebedacht kreeg. Zo vormt de presentatie Kijk in/onder de kap tot en met 26 april 2020 een ontspannen afsluiting van een bezoek aan het Stadhuismuseum.

Als de kinderen liever actief bezig zijn, kunnen zij in het museumcafé aan de slag met knutselplaten hun eigen expositie in het Stadhuismuseum maken of als gevangene in de bijna 500 jaar oude gevangeniscellen van het Zierikzeese Gravensteen hun favoriete galgenmaal aangeven.

Relaxed genieten van een fraai gezicht en steeds andere dingen ontdekken

Grote belangstelling

 Het Huis van Sinterklaas heeft ook dit jaar weer voor grote belangstelling gezorgd. Het is een komen en gaan geweest van kinderen, juffen en meesters, ouders en grootouders. De organisatoren (allen vrijwilligers) kijken terug op wederom een zeer geslaagde editie, waarbij de groepen 1 tot en met 4 van de basisscholen van Schouwen-Duiveland onder schooltijd het Huis hebben kunnen bezoeken.

Diverse maten pennen

 

 

 

 

 

 

 

Voor de vijfde keer had de Sint met zijn Pieten zijn intrek genomen in het Stadhuismuseum Zierikzee. Bij een rondgang door het Huis van Sinterklaas Schouwen-Duiveland zijn de jongste bezoekers in de verschillende vertrekken meegenomen in de wereld van de kunst en talenten. Bakpieten toonden hun bakkunsten, in het atelier hingen oude meesters-met-een-Sint-grapje en was Piet Mondriaan aan het schilderen. Er was een fotostudio voor selfies en op zolder konden de kinderen naar hartenlust bouwen en ravotten. Elf prachtige dagen hebben 175 vrijwilligers zich ingezet om ervoor te zorgen dat de bezoekers met de Sint en zijn Pieten een unieke ervaring konden beleven. Alle scholen van het eiland bezochten het Huis, maar ook van daarbuiten werden groepen ontvangen. Bezoekers kwamen veelal uit de omgeving, maar ook bijvoorbeeld uit de Randstad, Apeldoorn en zelfs uit Zwitserland.

‘Fantastische ervaring voor de kleintjes én de groten. De Pieten zijn geweldig!’, aldus één van de bezoekers.

De grote belangstelling voor de Sint en zijn Pieten zorgde wederom voor een verlaging van de drempel tot het gemeentelijk museum van Schouwen-Duiveland en dus voor een piek in de bezoekersaantallen in een gewoonlijk iets meer rustige periode voor het museum.

Verwachting

Dit jaar verwacht het Stadhuismuseum Zierikzee rond de 20.000 bezoekers uit te komen. Dat is minder dan in 2018 toen het Stadhuismuseum de grote spraakmakende en veel publiek vanuit de eigen gemeente trekkende tentoonstelling rond de magisch-realistische schilder Theo Voorzaat (1938) presenteerde. Conform de subsidieafspraken met de gemeente Schouwen-Duiveland staat een nieuwe publiekstrekkende expositie gepland voor 2021.

Je vindt het Stadhuismuseum aan de Meelstraat 6-8 in Zierikzee.

telefoon 0111-454464

info@stadhuismuseum.nl.