Bij het klassieke begin van het voorjaar, 21 maart, organiseert Stichting Vlam  de start van de hernieuwde route-met raamexpo ‘O kijk, natuur in de stad vroeger en nu!’.

Deze buitententoonstelling geeft een kijkje in de stad in vroegere tijden, met een ‘groene bril’, aan de hand van oude ‘sporen’. Van de Zuidhavenpoort tot bij de Nieuwe Kerk in Zierikzee hangt, achter ramen, een groeiende serie posters, steeds over een ander soort dier of planten, bij een passende locatie. (En zodra het kan is er ook uitbreiding door andere kernen.) Op de site okijkhier.nl is per item meer te vinden aan oude foto`s, kaarten, afbeeldingen en krantenknipsels. De wandeling is tot in de zomer, vanzelf, coronaproef en bij dag en avond vrij te bekijken.

Startpunt van de route

Boomgaarden, tuinderijen en tuinen werden hier lang niet als schilderachtig of fotogeniek gezien. Veel dieren werden beschouwd als hinderlijk en waren bovendien nog geruime tijd moeilijk te fotograferen. Tekenen van planten en dieren kreeg vroeger juist veel aandacht. Vandaar dat oude schoolplaten bij deze expo belangrijke beelden zijn.

Waterdieren in de stad

 

 

 

 

 

 

Tegenwoordig wordt veel flora en fauna actief gekoesterd. Aansluitend worden de vele landelijke teldagen genoemd, waaraan iedereen nu mee kan doen om in eigen perk, park of tuin de stand van dieren en planten bij te houden.

 

Stichting Vlam nodigt u van harte uit om samen een andersoortig kijkje in de stad te nemen  tijdens een coronaproeve wandeling.