Dit najaar kan je via de MuseumJeugdUniversiteit een reeks kindercolleges volgen. Het Stadhuismuseum is het eerste museum in Zeeland dat wetenschappers en professoren uitnodigt om over hun vakgebied te vertellen. Dus, kom jij ook studeren in het Stadhuismuseum?

Vier echte wetenschappers

Een viertal landelijke wetenschappers, onderzoekers en experts geven uitleg en antwoord op alle vragen tijdens de MuseumJeugdUniversiteit.

Jonge profs

Jonge profs

Kijken, dijken, oude kaarten en scheepswrakken

Toen je ouders klein waren zat er geen navigatiesysteem in de auto. Hoe wisten ze de weg naar Zuid-Frankrijk tijdens de zomervakantie? Hoe wisten mensen in de middeleeuwen de route van Zierikzee naar Antwerpen? En hoe wist een VOC- kapitein de koers van Zeeland helemaal naar Afrika? Ze gebruikten kaarten, of maakten deze.

Oude kaarten, monikkenwerk

Oude kaarten, monikkenwerk

 

 

 

Hoe werden kaarten gemaakt zonder satellietbeelden? En klopten die oude kaarten wel? Als er een fout op stond, of wanneer je niet goed keek, zonk het schip soms al bij Rammekens of de Roompot. Liggen er misschien nog oude scheepswrakken met schatten langs de Zeeuwse kust? Zijn ze vanaf land ook te zien?

Schatgraven of wetenschap?

Schatgraven of wetenschap?

 

 

 

Hoe goed zie je eigenlijk iets wanneer je ergens naar kijkt? Als je op een dijk staat, kan je zien of die sterk genoeg is? Hoe ziet een dijkdoorbraak eruit? En wat is het effect van klimaatverandering op dijken?

De MJU is de landelijke organisatie die wetenschap op deze originele wijze in meer dan 50 musea onder de aandacht brengt. Het Stadhuismuseum heeft de organisatie van deze Zeeuwse collegereeks op zich genomen en de sprekers uitgenodigd.

Deelnemen?

Nieuwsgierig? Wil je meer weten? Geef je dan nu op!

Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 8-12 jaar. De kosten zijn € 20. De colleges vinden plaats op 23 september, 21 oktober, 18 november en 16 december om 13.30 en duren 1 uur.

Doe je mee? Zou ik zeker doen!  Neem dus een kijkje op de website van het museum.

Je vindt het Stadhuismuseum aan de Meelstraat 6-8 in Zierikzee.

Tot ziens op een van onze colleges