Zondag 3 maart wordt de Kunstroute in het Havenkwartier van Zierikzee gehouden. Iedere eerste zondag van de maand maart tot oktober van 13:00 tot 17:00 uur staat de deur open bij de volgende locaties:

Galerie Het Nieuwe Burgerweeshuis, Poststraat 45 met bronzen beelden in huis en tuin.

Werk van Charlotte Beunders

Werk van Charlotte Beunders

 

Charlotte Beunders, Korte Groendal 16 met grafische techniek en olieverf, geïnspireerd door duikervaringen.

Saskia Eggink, Sint Jacobsstraat 1 met etstechniek en vintage.

het atelier van Saskia Eggink

het atelier van Saskia Eggink

 

 

Schilderclub Tussen de Havens in het Sint Jacobshofje, Sint Domusstraat 51-53 met schilderijen en beeldende kunst.

Galerie YEWEL, Havenpark 29 met unieke sieraden en meest Zeeuwse kunst.

Galerie BuB-Art, Sint Domusstraat 58 met landschaps- en voedselfotografie en schilderijen.

Interieur van atelier BuB-Art

Interieur van atelier BuB-Art

 

Galerie Het Nieuwe Burgerweeshuis

 

In de jaren ‘60 woonden er in het Burgerweeshuis geen wezen meer. De succesvolle beeldhouwer Ad Braat huurde het huis. Hij woonde en werkte er met zijn partner Tessa die keramiek maakte.

Regelmatig belden er mensen aan omdat ze ‘de stijlkamer’ wilden zien. In het huurcontract stond de verplichting om deze kamer, de regentenkamer, aan de mensen te tonen. Ad ging de kamer maar ook zijn bronzen beelden en de schalen en vazen van Tessa laten zien. In 1963 ging Ad ging naar het Rijksmuseum voor een bruikleen van oude meesters om te tonen in de zomermaanden aan de Zeeuwen. In latere jaren toonde hij zijn eigen werk en van andere kunstenaars aangevuld met klein antiek. In de hoogtijdagen exposeerden 40 kunstenaars in het Burgerweeshuis.

Na hun overlijden ging de huurbetaling door en bleef alles in het huis staan. In 2015 trok zoon Chris Braat en zijn vrouw Theresia Koelewijn in het pand. Ze hebben flink opgeruimd maar de karakteristieke sfeer in het interieur is behouden gebleven.

Chris Braat

Chris Braat

Ad Braat creëerde bekende beelden zoals het Rampmonument bij de Zuidhavenpoort en het beeld van dokter Baster op het Havenpark. Ook landelijk bekende beelden zijn van zijn hand, zoals ‘de winkelende vrouw’ voor Ahold die nog altijd in het hoofdkantoor in Zaandam staat. Zijn eigen vrouw Tessa stond hier model voor, zoals ze regelmatig thuis kwam met twee gevulde tassen. Je kunt een klein model van ‘de winkelende vrouw’ bekijken in Galerie Het Nieuwe Burgerweeshuis.