De traditie van Stadhuisconcerten in Tholen wordt dit jaar vanaf zaterdag 8 juni voortgezet met als vanouds een rijkgeschakeerd aanbod.

De organiserende Stichting Anthonie Keldermans Concerten heeft onlangs de reeks Avondconcerten van dit seizoen afgesloten en biedt vanaf 8 juni op de zaterdagmiddagen om 15.30 uur klassieke concerten aan die eveneens zullen worden uitgevoerd door louter professionele musici.

Het voormalige stadhuis

Het voormalige stadhuis

Het palet bestaat zowel uit verschillende muziekstijlen als uit een breed scala aan muziekinstrumenten. Zo zal er o.a. een pianoconcert worden gegeven door Martin Oei, een trombone-harp concert door Jeffrey Kant en Anneleen Schuitemaker, een fluit-piano concert door Maaike van der Heijdt en Rien Balkenende en een clavecimbel annex secrétaire-orgelconcert door Jan de Viet. De te beluisteren muziekinstrumenten zijn van velerlei aard: ook de gitaar, de viool, de violoncello, de klarinet, de blokfluit en de barokhobo zullen in de gevarieerde serie aan bod komen.

De kamermuziek concerten worden uitgevoerd in het uit 1460 daterende voormalig Stadhuis in Tholen. In dit buitengewoon fraaie Gotische bouwwerk bevindt zich een interessante collectie toetsinstrumenten, zowel in de Vierschaar als in de voormalige Raadzaal op de eerste verdieping. Deze zullen bij een aantal concerten worden benut. Zo zal de Feurich-vleugel (Leipzig, 1908, zie foto) zowel solistisch als in ensemble verband worden bespeeld, laatstgenoemd met viool, dwarsfluit en een vocaliste. Er zullen diverse clavecimbels worden bespeeld waaronder het bijzondere 16′ clavecimbel (kopie naar Joh. Ruckers, Antwerpen, 17e eeuw, zie foto) dat o.a. bij het openingsconcert “Ouverture di Concerti” wordt ingezet door ensemble Cambiamento Musicale.

 

 

Deze reeks Stadhuisconcerten start op 8 juni en duurt t/m 31 augustus. Elk concert wordt omlijst met carillonmuziek vanaf het Stadhuistorentje. Na het concert is ook de Stadhuistuin geopend. De concerten zijn vrij toegankelijk. Bij de uitgang is er een inzameling waar de bezoekers hun waardering in vrijwillige klinkende dukaten mogen laten blijken.
Info www.keldermansconcerten.nl

 

PROGRAMMA 

8 juni 
“Ouverture di Concerti”
Ensemble Cambiamento Musicale

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach

 

15 juni  
“Klassiek gitaar: Oosterse en Zuid-Amerikaanse invloeden”
Jasper Iturrospe, gitaar

22 juni  
“Bach & zoon”
Jan de Viet, clavecimbel en secrétaire-orgel

29 juni  
“Russische zielen”
Martin Oei, vleugel

6 juli  
“Italiaanse meesters in Engeland”
Teun Wisse, blokfluit
Aljosja Mietus, clavecimbel

 

 

Claudio Montevrdi

Claudio Montevrdi

13 juli 
“Betoverende klanken uit verschillende werelden”
Jeffrey Kant, trombone
Anneleen Schuitemaker, harp

20 juli 
“Holland en Vlaanderen, een muzikale symbiose”
Fedra Coppens, viool
Peter Verelst, vleugel

27 juli 
“La flûte Française”
Maaike van der Heijdt, fluit
Rien Balkenende, vleugel

3 aug. 
“Monteverdi en tijdgenoten, van Renaissance naar Barok”
Dina Verheijden, sopraan
Wouter Verheijden, clavecimbel

10 aug.
“Pianojuwelen uit de Romantiek”
Eline de Gast, vleugel

Haendel

Haendel

17 aug.  
“Van Händel tot heden”
Marieke Vos, klarinet
Annemieke IJzerman, harp

24 aug.    
“Rembrandt en zijn muzikale entourage”
Jan de Viet, clavecimbel

31 aug.  
“Colors of the wind”
Willy Nap, sopraan
Peter Verhoogt, vleugel