Waarom ligt Viane op Schouwen-Duiveland er aan het einde van de 19de eeuw zo dapper en schilderachtig bij? Is het vanwege zijn heroïsche veerlieden die door manmoedig handelen op de kolkende zeearm vele drenkelingen hebben weten te onttrekken aan de kaken des doods? Of is het louter vanwege de ligging in een hoekje van een verloren dijk?

Muziek van de suikerpeeenmars

Eigen muziekstuk

Dankzij het veer naar Tholen heeft Viane vele overstekers een omweg bespaard. Viane is groot en klein tegelijk. Welke plaats in Nederland kan zich er op beroepen dat er een suikerbietenmars over is geschreven.

 

Verdronken dorp

Viane is ook een ‘verdronken dorp’. Misschien wel omdat er altijd wel wat loos was met de vloedplanken die het achterland hadden moeten beschermen.

Badplaats Nice aan de Oosterschelde

Viane kwam steeds weer worstelend boven. Badgasten waanden zich er zelfs in de badplaats Nice aan de Franse Riviera! Maar uiteindelijk werd het de laatste rustplaats van beroemde en minder beroemde schepen die tot de sloophamer waren veroordeeld.

Het restant, een weegbrug in restauratie

 

Gevarieerd

Het ‘Panorama van Mesdag van Schouwen-Duiveland’ heeft hoe dan ook een dijk van een geschiedenis. Een geschiedenis van heldendaden, kunstenaar, vechten tegen het water en een vrijgevochten kleine gemeenschap.

Een geweldig en rijk geïllustreerd boek over een stukje Zeeland dat zich in één adem uit laat lezen.

 

De auteur – Anton Stig

Anton Stig heeft als publicist zijn eigen medianiek tekstbureau. Hij schreef talloze artikelen, verhalen, reportages, nieuwsbrieven, bedrijfsmagazines en publicitaire campagnes in opdracht van derden te hebben voorbereid of geschreven, is hij de afgelopen jaren meer en meer op het ‘eigen’ boekenpad getreden.

Anton Stig

Viane

Hij houdt als zeevisser en zeiler van water en strand. Deze passies voerden hem vaak naar Schouwen-Duiveland in Zeeland. Tijdens een van die bezoeken werd hij gewezen op Viane. Zijn ontdekkingsreis door het verleden van dit vroegere gehucht bij Ouwerkerk resulteerde in een serie boeiende verhalen over de rijke historie van deze bijzondere plaats.

 

Het boek Via Viane verdiend uw aandacht zonder meer.