Op 17 september 2018 vond het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaats. Dit feest werd voor de zesde keer georganiseerd. Plaats van handeling Brasserie ‘De Vluchthaven’ te Bruinisse waar de bekende chef-kok Dirk-Pieter (DP) Arkenbout met zijn staf. in stond voor de uitstekende gastvrijheid.

Uitleg van de regels door de voorzitter van de organisatie

Uitleg van de regels door de voorzitter van de organisatie

 

Start en introductie

Om 16:00 uur ging het kampioenschap van start. De voorzitter van de jury, de Zierikzeese notaris, Robert Zonnevylle las de reglementen voor. Het leek simpel, 30 Zeeuwse platte oesters even open maken. De jury zou de deelnemers beoordelen op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

De oestersmandjes worden klaar gezet

De oestermandjes worden klaar gezet

 

 

 

Jury

De kritische jury, die verder bestond uit Jonkheer Rob Boddaert (Hoe heurt het eigenlijk?) en Bram Verwijs van Krijn Verwijs Yerseke. Als spreekstalmeester trad op Maikel Claassens, adjunct directeur van de middelbare hotelschool ‘De Rooi Pannen in Tilburg.

 

 

Voorstellen van de deelnemers

Voorstellen van de deelnemers

De deelnemers

Na de introductie werden de negen Nederlandse kandidaten aan het publiek voorgesteld. Tijdens de wedstrijd werden de deelnemers via een nummer gekoppeld aan hun werk. De jury zat, om niet beïnvloed te worden door de namen, in een aparte ruimte om de objectiviteit te waarborgen. Zij moesten in drie voorrondes een plaats in de finale verdienen. Het zal niemand verbazen dat de deelnemers uit Zeeland afkomstig zijn. Wel opvallend was dat er één restaurateur, Chris Michiels van Kris Studio Culinair, uit Eindhoven,  zijn bekwaamheid wilde meten met zijn Zeeuwse collega’s.

 

 

vooraf worden de oesters geselecteerd

vooraf worden de oesters geselecteerd

Spanning.

Voor de aanvang van elke ronde kregen de deelnemers de gelegenheid om maximaal drie, oesters te wisselen met reserveoesters. Dit om eventueel beschadigde oesters te vervangen. En dan is het in opperste concentratie wachten op de bel.

Opmerkelijk is dat iedereen zijn eigen techniek gebruikt. De een maakt gebruik van een opgevouwen keukendoek, de ander werkt met een handschoen. Voor de snelheid maakte het niet veel verschil.

 

De 3 finalisten aan de slag van L n R Corné van Dijk van rest de Vluchthaven, Jeroen Hoep van restaurant Petit Kitchen & Bar en de winnaar Joost Deurloo van restaurant BRU 17

De 3 finalisten aan de slag van L n R Corné van Dijk van rest de Vluchthaven, Jeroen Hoep van restaurant Petit Kitchen & Bar en de winnaar Joost Deurloo van restaurant BRU 17

Wachten

Na de voorrondes was het een half uurtje zenuwachtig afwachten. Maar na die tijd, waarin de toeschouwers werden getrakteerd  op hapjes, geleverd door Restaurant Bru, Michael van der Kroft en gastheer DP Arkenbout.

Verrassend was de presentatie van Pain de Mer van Marcel Spelt uit Bruinisse. Een Zeeuws natuurdesembrood van een bijzondere kwaliteit, bereid met speciaal gezuiverd zeewater uit de Oosterschelde

 

 

 

 

De Jury bij de winnaar Joost Deurloo. Van l n R Bram Verwijs, Joost Deurloo, Robert Zonnevylle en Rob Boddaert

De Jury bij de winnaar Joost Deurloo. Van l n R Bram Verwijs, Joost Deurloo, Robert Zonnevylle en Rob Boddaert

Finale

Onder grote belangstelling van de pers werden na lang wachten de finalisten bekend gemaakt. Het waren allemaal keukenprinsen uit Bruinisse. Joost Deurloo van Bru 17, Jeroen Hoep Jr. van Petit Kitchen & Bar en Corné van Dijke mochten met elkaar de strijd aangaan voor de titel Kampioen van Nederland.

Het werd uiteindelijk Joost Deurloo, die op 29 september Nederland zal gaan vertegenwoordigen op het 65ste wereldkampioenschap in het Ierse Galway.

 

 

Jonkheer Rob Boddaert

Jonkheer Rob Boddaert

Mening

Desgevraagd gaf levensgenieter Jonkheer Rob Boddaert commentaar op het kampioenschap. Hij was onder de indruk van de organisatie. Voor wat betreft de kwaliteit van de oesters was hij laaiend enthousiast. Eigen had hij maar een punt van kritiek. Sommige deelnemers waren te gefocust op de snelheid. Daardoor waren sommige oesters een beetje beschadigd. Maar in zijn algemeenheid gaf hij een groot compliment voor de organisatie.

 

 

Gezellig napraten

Gezellig napraten

 

 

Nagenieten.

En toen begon het grote nagenieten. Verhalen kwamen los. Er werden tal van hapjes gepresenteerd en een perfect glas wijn gedronken.

Het is hierbij gepast onze bewondering en waardering over te brengen aan de organisatie van het Premier Nederlands  Kampioenschap Oestersteken uit te spreken. Brasserie ‘De Vluchthaven’, Krijn Verwijs Yerseke en Junction Communicatie, Chapeau!!!