Meer sporten en bewegen staat op nummer 1 als het gaat om goede voornemens. Eén van de makkelijkste workouts die je thuis kunt doen of waar dan ook, is touwtje springen. 

Blijf in conditie

We kennen het vooral van boksers die zich in het zweet springen, maar vooralsnog wordt touwtje springen veelal aan de kindertijd gelinkt. Dat lijkt nu passé, want touwtje springen gaat het helemaal worden als het om het verbeteren van de conditie gaat. Bovendien krijgt je uithoudingsvermogen er een boost van en verbrand je ook nog eens bakken energie.

Moeilijk is het niet en het kan overal. Neem gerust een springtouw mee naar het werk in je Herschel rugzak tas. Besteed je lunchtijd aan een aantal minuten springen, waarom niet? Doe het het liefst op een houten of rubberen vloer(tegels). Zo’n vloer veert een beetje mee en dat is beter voor je kniegewrichten.

Touwtje springen kan overal

 

Draag altijd een springtouw bij je

Het advies luidt dan ook om altijd een springtouw in je schoudertas mee te nemen. Ze zijn overal te koop en sportzaken hebben verschillende modellen voorhanden van verschillende materialen. Kies het exemplaar dat het beste voor jou werkt.

En dan aan de slag. Vooral de kuiten, bovenbeenspieren en billen worden met het springen getraind. Daarnaast doet het ook veel goed voor de core, schouders en armen. Kortom; een aantal minuten springen is al een goede workout voor het hele lijf.

 

Touwtje springen geeft ook nog eens een verbetering van de conditie en het uithoudingsvermogen. Iemand van zeventig kilo verbrandt er bovendien al bijna driehonderd calorieën mee. Dit zet dan ook zoden aan de dijk.

 

Doe vooraf en erna enkele oefeningen om respectievelijk de spieren op te warmen en weer af te koelen. Daarmee voorkom je blessures. Maar dat geldt natuurlijk voor iedere intensieve sportbeoefening, of het nu om hardlopen of voetballen gaat.

Er is altijd wel een plekje te vinden

Je voelt je een stuk sterker

Op internet staan veel voorbeelden van mensen die dagelijks aan touwtje springen doen. Ze verloren kilo’s, verlaagden hun hoeveelheid lichaamsvet en voelden zich vooral een stuk sterker. Het wordt als workout ingezet of als warming up voor een andere training.

 

Prorun maakt er nog meer werk van. Op deze site voor hardlopers wordt uitgelegd dat touwtje springen ook nog eens je timing, balans, snelheid en explosiviteit verbetert. En dat alles naast de al eerder genoemde voordelen. ‘Met 10 minuten springen (120 skips per minuut) verbruikt een 75 kilogram zware man ongeveer 130 calorieën. Hoe sneller je  springt, hoe hoger dit energieverbruik’, zo meldt de site. En je tilt ook nog eens drie keer je lichaamsgewicht wat goed is voor de botaanmaak.

Op elk moment van de dag

 

 

Twee keer per week springen

 

Bij touwtje springen gaat het met name om een plyometrische training met als doel in een zo kort mogelijke tijd een grote hoeveelheid kracht genereren. Met twee keer per week springen boek je al een fikse vooruitgang. Tien minuten touwtje springen (120 skips per minuut) staat gelijk aan zes minuten fietsen (32 kilometer per uur) en twaalf minuten hardlopen (12 km per uur) of flink doorzwemmen.

Al deze voordelen kun je dus op een vrij eenvoudige manier bereiken. Het is even de gêne voorbij misschien als je tussen de middag op het werk een aantal minuten aan het springen slaat, maar wie weet volgen er meer collega’s. In je vrije tijd is het sowieso goed te doen. En laten we eerlijk zijn, voor een paar euro ben je het in het bezit van een springtouw. Dat is een heel goedkope manier om aan je conditie te werken. Stop het touw dus altijd in je Micmacbags. Of welke tas dan ook.

Hou deze workout in ere en verdien een standbeeld voor jezelf!