De Zeeuwse bolus plakt. Maar dat wist u al. Wist u ook dat hij binnenkort in de figuurlijke zin in heel Nederland kan plakken?

 

Op zaterdag 17 juni 2017 lanceert PostNL een nieuw vel postzegels. Het vel gaat ‘Nederlandse Lekkernijen’ heten. Samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed in Utrecht zijn tien specifieke Nederlandse lekkernijen gekozen. Ook de Zeeuwse bolus behoort tot de uitverkorenen.

 

Naast de bolus zijn andere lokale heerlijkheden gefotografeerd om op de zegels geplaatst te worden. Dat zijn; de Bossche Bol, de Limburgse vlaai, het Drents kniepertje, het Fries suikerbrood, de Zwolse balletjes, de Goudse stroopwafel, de Groningse eierbal, de Amsterdamse ui en de Tielse kermiskoek.

 

De nieuwe zegels vertegenwoordigen een waarde van € 0,78, dus € 7,80 per vel. Op de zegel staat het cijfer 1 afgedrukt, dat de waarde aangeeft.

Het nieuwe postzegelvel - foto PostNL

Het nieuwe postzegelvel – foto PostNL

Volgens PostNL dient het gemak de mens. “PostNL maakt frankeren makkelijker. Er staat geen waarde-aanduiding meer op postzegels maar een cijfer. Op postzegels voor brieven en kaarten tot en met 20 gram staat een 1 “, gaf zij aan.

Was dit een slimme verkooptruc van PostNL. In ieder geval zat er een economische gedachte achter. De tarieven van de post veranderde nogal snel. Om die reden moesten er steeds nieuwe zegels met daarop de waarde in geld worden gedrukt. Of u moest zegels van vijf of tien cent bijplakken.

Door de zegels van een cijfer te voorzien, voorkwam het bedrijf het regelmatig nieuw drukken van zegels.

Maar hoe dan ook, de Zeeuwse bolus blijft lekker plakken.