Zeventig procent van het aardoppervlak bestaat uit water, wat voor het overgrote deel zout is. In dat water groeien zeewieren die we allemaal weleens gezien hebben. Waar we niet vaak bij stilstaan is het feit dat ditzelfde zeewier erg lekker is om te eten. Het is ook erg gezond, omdat het veel hoogwaardige eiwitten bevat.

Het kan daarom helpen om de groeiende behoefte aan voedsel in de wereld aan te pakken. Dit kan door zeewier te eten, maar ook door het in te nemen als voedingssupplement.

Zeewier eten kan in verse en gedroogde vorm. Het eten van zeewieren is nog erg onbekend, maar wel steeds meer mensen gaan het proberen. Het is echt een vorm van leren door doen.

Onbekend maakt onbemind

Zeewier wordt in Azië veel gegeten, net zoals wij hier aardappelen eten. Ook al hebben we hier een internationale keuken, zeewier is bij velen nog onbekend. Ook bij veel Zeeuwen zelf. Waarschijnlijk kunnen we ons moeilijk iets voorstellen bij het eten van zeewier. Het probleem is dat mensen niet goed weten wat ze kunnen verwachten.

Zeewier bij de Japanner

Zeewier bij de Japanner – foto Kees Kole

Zeewier eten kent veel voordelen voor de gezondheid

Dat is jammer. Want behalve dat zeewier erg lekker is, is het ook nog eens erg gezond! Enkele voordelen van zeewier:

 • Het bevat weinig calorieën;
 • Het is rijk aan voedingsstoffen en vitaminen;
 • Het zorgt voor een betere spijsvertering;
 • Het eten van zeewier helpt om de bloeddruk te verlagen en vermindert de kans op een beroerte en hartaanvallen;
 • Het absorbeert en vermindert het cholesterol;
 • Behalve als smaakversterker kan zeewier ook dienen als zoutvervanger.

Zeewier: image lift mee op de food-hype van tegenwoordig

Om mensen aan het eten van zeewieren te krijgen is het nodig dat er veel bekendheid aan gegeven wordt. Dit gebeurt steeds meer door gebruik te maken van de food-hype van tegenwoordig.

 • Er is sprake van een gezonder eten- bewustwording (minder zout, suiker en minder vet);
 • Veel mensen hebben een eigen moestuin en interesse in het kweken van kruiden;
 • Er wordt ingezet op duurzame teelt en zeewier past precies in dat plaatje;
 • Er is een enorme interesse in streekgebonden producten. Zeeuws zeewier wordt langzaam een begrip;
 • Mensen willen weten waar alles vandaan komt en de verhalen achter de producten horen.
De heerlijkste gerechten

De heerlijkste gerechten

 

Waar kun je zeewier kopen?

De zeewierconsumptie neemt toe. Ook zie je steeds meer blogs met recepten van mensen die gewoon van alles proberen met zeewieren. Zeewier is te koop in natuurvoedingswinkels, maar ook steeds meer supermarkten en viswinkels nemen het op in hun assortiment, naast andere zilte groenten als zeekraal en zeeaster (lamsoor). Het is ook te bestellen bij Aziatische toko’s en via enkele webwinkels. Daar zie je behalve buitenlands zeewier, ook steeds wat meer wier uit de Oosterschelde.

Experimenteren met de eet vorm

In feite zijn alle zeewieren eetbaar. Er zijn wereldwijd vele soorten. Verschillend van structuur, kleur, vorm en soort. Er wordt onderscheid gemaakt in de hoofdsoorten rode, bruine en groene wieren.

De tot nu toe meest gangbare vormen om zeewier te eten zijn vers en gedroogd. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Vaak is het een kwestie van experimenteren. Roosteren, frituren, door de salade, in de soep of in de pasta gebruiken. De ene soort is lekkerder vers, de andere smaakt beter als het eerst gedroogd en in kleine stukjes gemalen is. Dikwijls wordt het toegevoegd als smaakmaker.
Dat je met zeewier alle kanten op kunt zie je als je eerder gedroogd wier in water laat wellen. Dan herstelt het zich tot z’n oorspronkelijke vorm. Als je 5 gram gedroogd wier in water laat wellen dan krijg je hier soms 50 gram voor terug.

Gedroogd en versnipperd

Gedroogd en versnipperd

Zeewier is er voor iedereen!

Zeewier hoeft niet exclusief te zijn. Bovendien: niet iedereen is een top chef of keukenprinses en heeft veel tijd of zin om een exclusieve maaltijd te bereiden. Dat is ook niet nodig. Met de ingrediënten en producten die te koop zijn is het goed mogelijk deze te gebruiken voor de maaltijd. Erg leuk is het om de visite eens te verassen met een onbekend, gezond tussendoortje. En zeewier is een puur product. Net als mosselen en oesters vaak puur het lekkerst.

Smaak leren waarderen door rustig aan te beginnen

Om deze nieuwe smaken te leren waarderen en ervan te genieten is het verstandig om langzaamaan te beginnen. Je moet in het begin even wennen aan de smaak en het idee bij het eten van zeewier. Dus hou het simpel. Dit kan prima door kleine hoeveelheden toe te voegen aan de gerechten, zeewier vaak gedroogd en fijngemalen in en door producten te doen en een beperkt aantal soorten te gebruiken die zich hier het best voor lenen.

 

Tekst: Kees Kole – wilt u meer lezen van deze schrijver? Kijk dan hier.