72% procent van het aardoppervlak bestaat uit water, wat voor het overgrote deel zout is. In dit water groeien zeewieren. We hebben dat allemaal weleens gezien. Aangespoeld op het strand, aan de waterlijn, of vastgegroeid aan de stenen van een zeedijk of palen in het water.

Begroeide strandpalen

Begroeide strandpalen

Onze toekomst?

We staan er nooit bij stil, maar datzelfde zeewier gaat waarschijnlijk een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van hedendaagse probleemgebieden als milieu, energie en voedseltekort. Omdat zeewier over een ongekende veelzijdigheid beschikt. Je kunt het eten, gebruiken als voedingssupplement, maar het zit ook in verzorgingsproducten en – belangrijk in onze huidige maatschappij – het helpt tegen hoge bloeddruk en vermindert daardoor de kans op een beroerte of hartaanval. Je hebt er geen landbouwgrond en zoet water voor nodig, je hoeft geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken, en het mooiste is: het is volop voorhanden. Daarnaast kan het binnenkort als volwaardige brandstof worden gebruikt als biobrandstof. Bij ons in Zeeland voor de deur! De provincie Zeeland ziet kansen. En zet in op zeewier. Zeewier wordt al het ‘nieuwe goud’ genoemd.

Zeewier, verwerkt als voedsel

Zeewier, verwerkt als voedsel

 

Productie en voedsel

Zeewierproductie vindt tot nu nog toe voornamelijk plaats in Zuidoost-Azië, in Noorwegen en Frankrijk, maar sinds enkele jaren wordt het ook in onze eigen Oosterschelde gekweekt!

Zeewier wordt in Azië veel gegeten als dagelijks voedsel, zoals wij aardappelen eten. Ook al hebben we in Nederland een internationale keuken, zeewier is bij velen nog onbekend. Waarschijnlijk kunnen we ons moeilijk iets voorstellen bij het eten van zeewier.

 

 

Dat is jammer! Want behalve dat het erg lekker is, is het ook nog eens erg gezond! Het bevat weinig calorieën, veel voedingsstoffen en vitaminen, zorgt voor een betere spijsvertering, helpt om de bloeddruk te verlagen en vermindert de kans op beroerte en hartaanvallen. Zeewier absorbeert en vermindert cholesterol en kan dienen als zoutvervanger. Wij denken dat we over een aantal jaren niet meer om de productie van zeewier heen kunnen. Dat biedt onze provincie grote economische kansen.

De nieuwe akkers - foto proefboerderij

De nieuwe akkers? – foto proefboerderij

Reden om een aantal artikelen op Zalig-Zeeland te wijden aan dit prachtige product! Kijk daarom verder.

  1. Zeewier, zo oud als de wereld 
  2. Zeewier; wat is het en welke mogelijkheden biedt het
  3. Kweken van zeewier;
  4. Zeewier in zeeland;
  5. Soorten zeewier.

Tekst: Kees Kole – wilt u meer lezen van deze schrijver? Kijk dan hier.