In 2014 is in Nederland het totaal aantal gezelschapsdieren ten opzichte van 2010 met ruim 12% toegenomen tot ongeveer 33,4 miljoen dieren. Dat blijkt uit het rapport ‘Feiten en cijfers Gezelschapsdierensector 2015’dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken is gepubliceerd. Vooral konijnen, zang- en siervogels en reptielen zorgen voor deze toename. Het aantal katten nam juist met 10% af terwijl de hondenpopulatie gelijk bleef.

Een moederpoes en haar jongen - foto Onderwijsgek - commons.wikimedia.org

Een moederpoes en haar jongen – foto Onderwijsgek – commons.wikimedia.org

Aantallen

Momenteel worden er ongeveer 2,6 miljoen katten, 1,5 miljoen honden, 0,2 miljoen fretten, 1,2 miljoen konijnen, 0,5 miljoen knaagdieren, 3,9 miljoen zang- en siervogels, 5 miljoen postduiven, 0,65 miljoen reptielen en ca. 18 miljoen aquarium- en vijvervissen als huisdier gehouden.

Keuze uit honderden verschillende brokken

Keuze uit honderden verschillende brokken

 

 

 

 

Economisch belang

Naast de aanschafkosten van huisdieren liggen de gemiddelde jaarlijkse kosten voor voeding en verzorging bij de meeste huisdieren rond de € 550. In totaal wordt in Nederland jaarlijks bijna € 2 miljard hieraan besteed. Dat is een daling van 6% ten opzichte van 2010. De economische betekenis van gezelschapsdierensector in Nederland wordt geschat op ruim € 3 miljard en blijft daarmee gelijk ten opzichte van voorgaande jaren. De sector verschaft werkgelegenheid aan ongeveer 80.000 fte. De gezelschapsdierensector in Nederland is daarmee een belangrijke economische factor.

 

Keuzes maken

In Nederland wordt goed met dieren omgegaan. Er is ook voldoende te kiezen in het aanbod van verzorgingsproducten voor onze lievelingen. Binnen een straal van 15 kilometer is er wel een dierenartsenpraktijk.

De dierenarts, altijd dichtbij

De dierenarts, altijd dichtbij

Aan dierenvoeding en speeltjes kunt u terecht bij dierenspeciaalzaken of zelfs op de markt.

Als u moeite heeft met de vacht van uw hond te verzorgen, ga naar een trimsalon.

Kortom, Zeeland is voor huisdieren een echt paradijs.

 

Op onderstaande pagina’s wijzen we u de weg.

 

ogo sylke

Haartjes en Staartjes

 

Yvette’s Engelse Bullenhuisje