Kopje koffie? Dat is misschien wel de meest gedane aanbod als met even tijd over heeft, iets wil drinken of een terrasje pikt. Toch is koffie eigenlijk niet meer dan water met een toevoeging van kleur- en smaakstoffen.

Dampend, heet en zwart

Dampend, heet en zwart

Een drankje is dan ook de verzamelnaam voor vloeistoffen die specifiek zijn voor menselijke behoefte. Drank maakt deel uit van de cultuur van de menselijke samenleving.

Water wordt overal ter wereld het meest gedronken. Maar van wat nog meer geconsumeerd wordt is water vaak het hoofdbestandsdeel. Geen koffie, thee, prik, bier of er zit veel water in.

Zeeland heeft prachtige wijnen

Zeeland heeft prachtige wijnen

 

 

 

 

 

We maken onderscheid in alcoholische en niet alcoholische dranken. Misschien wel het oudste alcoholhoudende drankje is bier. Bier maakt al 8.000 jaar deel uit van de menselijke cultuur. Op de voet gevolgd door wijn waarvan de uitvinding al terug gaat tot enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling.

Oesterwodka. Zeker proeven

Oesterwodka. Zeker proeven

 

 

In de meeste Europese landen is het drinken van een biertje of een andere alcoholische versnapering in een café of bar uitgegroeid tot een culturele traditie. Maar we zien ook dat steeds meer mensen zich beperken tot het nemen van een glas niet alcoholische drank. Daarmee wordt bedoeld drank met een alcoholpercentage dat lager is dan 0,5%. Dus limonade, vruchtensap, koffie, thee of het vertrouwde water.

 

Zeeland levert een heel behoorlijke bijdrage aan het assortiment. Op het gebied van verbouw van wijn heet onze provincie een aardige traditie opgebouwd. Acht wijngarden waarvan vijf een oppervlakte van meer dan 1 ha. bestrijken leveren wijnen van hoogstaande kwaliteit. Velen zijn internationaal onderscheiden.

Vers appelsap - Foto VDFI - commons.wikimedia.org

Vers appelsap – Foto VDFI – commons.wikimedia.org

 

 

 

 

 

Traditionele bieren? Er zijn tal van kleine tot middelgrote brouwerijen die een grote variëteit aan smaken op tafel brengen. Van een verfrissen biertje tot zware bieren. Maar elk met een eigen kleur, smaak en karakter.

En laten we tenslotte de vele vruchtendranken niet vergeten. Vaak zijn het familiebedrijven die ooit klein zijn begonnen en zijn uitgegroeid tot producenten waar men, als men smaakt heeft, niet meer omheen kan.

Om kennis te maken met de namen, producten en plaatsen, klik op de onderstaande namen en proost.

 

Oyester44

Wijnhoeve de Kleine Schorre

Brouwerij Emelisse