Huisvlijt en volkskunst zijn vormen van creativiteit die al eeuwenoud zijn. Hiermee worden praktische en kunstzinnige voorwerpen bedoeld, bestemd voor decoratief of alledaags gebruik. De makers hiervan zijn vaak nauwelijks hierin geschoold.

Voorbeelden van huisvlijt zijn gebreide kledingstukken, van eenvoudig zoals een muts tot vrij moeilijke patronen. Denk aan de gebreide Zeeuwse visserstrui. Ieder Zeeuws dorp had vroeger haar eigen motief. Dat was nodig om de visserman, mocht hij overboord zijn geslagen en verdronken, naar zijn woonplaats over te kunnen brengen.

De spinster

Ook het kunstig geborduurde tafelkleed of de met de hand beschilderde klompen vallen onder huisvlijt.  Wat te denken van de plotselinge rage tot het maken van 3D kaarten? Nu noemen we dat huisvlijt, een eeuw en langer geleden was het volkskunst.

 

Het principe van de 3D kaart werd gebruikt als verfraaiing van de kamer en voor kinderspeelgoed. In het verleden werd de volkskunst beoefend tijdens de perioden dat er op het land weinig werk te verrichten was. Tijdens de wintermaanden waren vrouwen bezig praktische zaken te maken of zaken die het huis een leuker aanzien gaven.  Ook bepaalde attributen van de klederdrachten werden zelf vervaardigd. Deels uit gebrek aan geld, maar ook wel om aan de dracht een persoonlijk tintje te geven.

Geen enkele klederdracht is het zelfde – Foto Klederdrachtenvereniging De Arke

 

 

 

Mannen waren tijdens de donkere maanden vooral bezig met het maken van meubels of ander huisraad. Ze herstelden de rieten zittingen van stoelen of gingen manden vlechten voor het nieuwe seizoen.

Mandenvlechten meer noodzaak dan werk

 

 

 

 

 

 

Eigenlijk kunt u zeggen dat Volkskunst en Huisvlijt zijn ontstaan uit armoede. Toch zijn ze als kunst niet weg te denken. Voor het internationaal beroemde schilderwerk uit Hindeloopen worden kapitalen neergeteld. Het middeleeuwse kant uit Brugge heeft de eeuwen doorstaan en de kunst van het kantklossen is nog steeds veel beoefend.

De kantkloster van Johannes Vermeer

 

 

 

De oude volkskunst is haar noodzakelijkheid min of meer verloren. Maar de huisvlijt houdt de oude kunsten en ambachtelijkheid in leven.

We kunnen vaststellen dat de vroegere volkskunst en het huidige huisvlijt vormen zijn van overgeleverde kunst. Maar voor men er aan begint moet men wel een beetje begeleid worden en goed voorgelicht.

De Hindelooper servieskast, Kunst of huisvlijt

 

 

 

 

 

 

Gelukkig kennen we in Zeeland een aantal zaken die hier volledig aan voldoen en u, voor thuis, of tijdens uw vakantieverblijf in Zeeland, graag en goed op weg kunnen helpen.

 

 

 

 

Mo&More