Het woord interieur is afkomstig van het Latijnse woord ‘Inter’. Dat betekent ‘tussen’. In dit geval heel toepasselijk want het staat voor ‘tussen muren’.

Algemene benaming

Het is dus de algemene benaming voor de binnenkant van een project. Maar meer specifiek wordt het woord toegepast voor inrichting. Het kan daarbij gaan om een huis of een vakantiehuis of caravan, maar ook de inrichting van een boot of de binnenkant van een auto.

Noors interieur met in Nederland gemaakte stoelen - 1846

Noors interieur met in Nederland gemaakte stoelen – 1846

Met interieur wordt in deze gevallen met name het meubilair bedoeld. Het woord wordt dan zowel gebruikt voor de verzameling afzonderlijke meubelstukken als voor het geheel aan meubelstukken.

Om dat geheel zijn uiteindelijke vorm te geven is er meer nodig. Het totale plaatje wordt gecompleteerd met wandversiering, kleinmeubels, meubelstoffen of gordijnen en planten. We zien dat in de loop der jaren de smaak van de mensen steeds veranderd en wordt aangepast.

Inrichting van een mini-loft

Inrichting van een mini-loft

 

 

 

 

Wie doen het?

Beroepen die zich met het vormgeven van het interieur bezig houden zijn onder andere interieurstilisten en ontwerpers. Maar ook meubelverkopers en bekleders van meubels of delen van meubels.

 

 

Aangepast en op maat gemaakt terras

Aangepast en op maat gemaakt terras

Ontwikkelen individuele smaak

Door de opkomst van talloze doe-het-zelf programma’s en woonbladen aan het einde van vorige eeuw, zijn mensen kritischer geworden bij de inrichting van hun interieur. Ze boeken de meubelboulevards, maar ook de ambachtslieden (stoffeerders, behangers, schilders en meubelmakers) zien hun val gewaardeerd en worden steeds vaker in de arm genomen.

Op de onderstaande pagina’s laten we u kennis maken met een aantal van hen.

Het uithangbord

‘t Binnenwerk