Elk bedrijf dat aan naamsbekendheid wil werken, omzet wil verhogen of een nieuwe dienst of product in de markt wil zetten zoek naar mogelijkheden om dat te bereiken. Daarbij duiken steeds begrippen als marketing en reclame op. Ook wil men zich soms presenteren op beurzen. Maar wat betekenen die begrippen en wat steekt er achter?

Marketing

waar te zoeken

Waar moet je zoeken?

Van marketing had men aan het begin van de vorige eeuw nog nooit gehoord. Het is een discipline die vanuit Amerika over is komen waaien .Marketing staat voor alle activiteiten die een bedrijf uitvoert om de verkoop van haar diensten of producten te bevorderen.

 

Bekende affiche van Toulouse Lautrec

Bekende affiche van Toulouse Lautrec

Reclame

Reclame is al wat ouder. Vanaf de 18de eeuw werd al gebruik gemaakt van posters en pamfletten. Het is een vorm van communicatie die tot doel heeft een groot publiek te bereiken om daardoor deze consumenten over te halen de aangeboden diensten of producten aan te kopen. Ook wordt reclame aangewend om een imago te versterken. Soms werkt reclame lang door. Denk maar aan Petje Pitamientje.

 

 

 

Petje Pitamientje - screenshot Calve Pindakaas

Petje Pitamientje – screenshot Calve Pindakaas

Evenementen

Evenementen zijn er in tal van verschillende vormen. Toch gaat het altijd om een tijdelijke en verplaatsbare gebeurtenis. Dat kan verschillen van een (groot) sportevenement via een themadag of symposium tot een beurs. Vaak staan dit soort evenementen open voor publiek. Maar er kunnen ook besloten (bedrijfs)evenementen worden ingericht.

 

 

 

 

Gedrukte wand voor een beursstand - foto JMC Print Bruinisse

Gedrukte wand voor een beursstand – foto JMC Print Bruinisse

 

 

Public Relations (pr)

Ten slotte is er nog een niet te onderschatten groep. Publieke relaties is het Nederlandse woord voor het meer gebruikte Public Relations.

Hiermee wordt bedoeld het stelselmatig begrip tussen een organisatie en haar publieksdoelgroepen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van interne en externe communicatie om een vooraf bepaald publiek te beïnvloeden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van bedrijfsbrochures, advertenties, publiciteit, promoties en bepaalde evenementen of gebeurtenissen.

Maar PR heeft ook een signaalfunctie door zaken en trends op te merken en het handelen daar op af te stemmen.

Het internet speelt daarbij een steeds belangrijker rol. Dit snel groeiend medium wordt naast de bedrijfsbrochure als het belangrijkst ervaren. Weblogs, Facebook, Wikipedia en Twitter of LinkedIn vormen steeds meer een gespecialiseerde online richting.

Behoefte

Elk bedrijf heeft bewust of onbewust te maken met deze fenomenen. Grote bedrijven hebben voor deze disciplines in de regel een eigen afdeling. Maar van kleinere bedrijven mag men niet veronderstellen dat ze al deze afdelingen in eigen huis hebben. Toch zijn ze vaak onmisbaar om uw naamsbekendheid en uw omzet te helpen verhogen.

De ooit zo bekende posten van Sttomvaart Maatschappij Zeeland

De ooit zo bekende posten van Sttomvaart Maatschappij Zeeland

Advies

Het is daarom goed te weten dat onze provincie beschikt over bureaus die deze wetenschap, want dat is het, beheersen behoorlijk zijn vertegenwoordigd en u graag uw hulp aanbieden. Zij kunnen voor u de aansprekende advertentie ontwerpen, uw billboard maken of een mediaplan schrijven.

 

Hieronder laten wij u  graag kennis maken met een aantal door ons geselecteerde en gespecialiseerde bedrijven binnen deze bedrijfskolom.