Iedereen kent het prettige gevoel om heerlijk in je tuin te vertoeven. Op het terras met een glaasje of samen met vrienden smullen van de BBQ. Dat gevoel wordt extra versterkt in een mooie en goed onderhouden tuin. Maar daar komt nogal wat bij kijken. 

Smullen in de tuin

 

 Tuincentra 

De meest voorkomende manier van tuinieren is de doe het zelf manier. Overal in de omgeving is wel een tuincentrum te vinden. Goed voor het aankopen van bloeiende of vaste planten. Maar ook tuingereedschap, meststoffen en andere benodigdheden en zelfs advies. Eventueel alles voor een vijver en fontein. Het tuincentrum kan een goede start zijn voor uw eigen kleine landgoed. Maar deze manier van tuinaanleg betekent vaak wel dat u elk voorjaar opnieuw aan de slag moet. 

Eenjarige planten, elk jaar opnieuw aan de slag

 

Architect 

Een andere manier van tuinaanleg is het inhuren van een tuinarchitect. Een tuin- ook wel landschapsarchitect ontwerpt groene ruimten. Soms als afzonderlijk object, maar net zo vaak in combinatie met een architectonisch ontwerp. We zien dan ook dikwijls de samenwerking tussen architect en landschapsarchitect. Beide beroepen staan officieel geregistreerd in het architectenregister. 

Strak en mooi, maar gaat het op de duur niet vervelen

De ontwerpen zijn eenmalig en u zit min of meer vast aan altijd dezelfde tuin. Wel zijn de resultaten dikwijls verbluffend maar vergen achteraf vaak veel onderhoud. De vraag is of u daar tijd voor vrij kunt en wilt maken. 

Hovenier 

Een goede tussenoplossing is de hovenier of de tuinman. Deze beroepsman is gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van tuinen en andere groenvoorzieningen. Er zijn verschillen in de arbeidsverhouding tot de opdrachtgever en/of de tuineigenaar. Een hovenier kan in opdracht werken dan wel in dienstbetrekking zijn. 

De hovenier, zorgvuldig en goedkoop

 

 

Ook het werk dat een hovenier verricht kan heel verschillend zijn. Het kan alleen onderhoud zijn, maar ook het aanleggen van nieuwe tuinen of het uit voorraad leveren van bomen en struiken. 

 

Boomverzorging 

Een groep in de groenvoorziening waar zelden aan wordt gedacht is de boomverzorging. Hieronder verstaan we ingrepen aan een boom maar ook de omgeving. De boomverzorger zorgt ervoor dat ongewenste veranderingen worden gecorrigeerd om de gezondheid en vitaliteit, maar ook de mooie vorm van de boom te bewaren.  

De boomverzorger, een vak apart

 

Het werk van de boomverzorger, die vroeger boomchirurg werd genoemd, omvat de aanplant, het onderhoud en het verwijderen van bomen. Bij het onderhoud wordt vooral aandacht besteedt aan gezondheid en veiligheid. Boomverzorgers zien we steeds vaker aan het werk in particuliere tuinen waar ze zich met veel liefde en vakmanschap inzetten voor meestal beeldbepalende bomen. 

Vakantiewoningen 

Veel mensen hebben in onze provincie een vakantie- of een tweede woning. Diepe zuchten zijn vaak het gevolg als de eigenaren na de wintermaanden hun verblijf weer op komen zoeken. Denk aan de eerste regels van dit verhaal: ‘Op het terras met een glaasje of samen met vrienden smullen van de BBQ’.  

Gebruiksklaar bij aankomst

 

Wat een teleurstelling om dan eerst losse takken die uit bomen zijn gewaaid op te moeten ruimen en in een klein groencontainertje proppen. Planten en struiken die door zijn geschoten en die u eerst moet snoeien. Of het gras dat zo hoog is geworden dat het er door uw kleine maaimachientje niet behoorlijk afgereden kan worden. Toch is de oplossing simpel en minder kostbaar dan u denkt. 

Onderstaand staan een aantal bedrijven die klaar staan om uw problemen op te lossen.