Overal duikt honger op. Steeds meer mensen hebben te maken met voedseltekort. De aarde raakt uitgeput en daar zijn we met z’n alle niet in staat iets aan te doen. Maar er is hoop.

Onze aarde herbergt vijf oceanen. Ze zijn onderling met elkaar verbonden en vormen één grote zoutwatermassa. Oceanen en zeeën beslaan gezamenlijk 72% van de oppervlakte van de aarde. Een onontgonnen gebied dat mogelijk de oplossing van veel problemen kan leveren.

Hoe? Door met verstand, inventiviteit, beleid en de nodige wetenschap deze vruchtbare akkers te gaan exploiteren.

Zeekraal, voedzaam en lekker

Zeekraal, voedzaam en lekker

Een simpel plantje

De kweek van zeewier begint langzaam bekend te raken. Hoe simpel kan het zijn.

Zeewieren lijken planten, maar dat is een misverstand. De zeewieren zijn veel eenvoudiger opgebouwd dan ‘hogere plantensoorten’.

De meeste wieren hebben officieel geen bladeren, wortels of bloemen. Ze planten zich ook op een andere manier voort. Deze is soms veel ingewikkelder dan voortplanting via stuifmeel, stampers en zaadjes.

Wieren groeien meestal dicht op elkaar in ondiepe kustwateren en hechten zich vast op rotskusten en dijken. En belangrijk, dit voedsel van de toekomst heeft weinig nodig om te groeien. Zout of brak water en zonlicht volstaan.

Een geschiedenis van duizenden eeuwen

U kunt zich afvragen waarom het zo lang duurde voordat zeewier als voedsel werd ontdekt. Hoewel…

Er zijn resten van zeewieren ontdekt bij een uitgraving in Mono Verde in Chili. Wetenschappelijk is bewezen dat deze dateren uit 12.000 v Chr. Het is niet aangetoond of deze wieren werden gebruikt als voeding, brandstof of geneesmiddel. Maar vast staat dat de toenmalige kustbewoners zeewier gebruikten.

Medicijn

De eerste vermeldingen dat zeewieren werden gebruikt als medicijn dateren van 5.000 jaar geleden. De Chinese keizer Shen Nung maakte toen al gebruik van de therapeutische eigenschappen van wieren. Het werd voorgeschreven bij constipatie, endocriene ziekten (hormoonstelsel), cysten en bronchitis. Ook werd het veel gebruikt bij struma (krop). Het jodiumrijke wier speelde hier een belangrijke, genezende rol. Ook werd het vermalen tot pasta’s en gebruikt voor wondgenezing.

De Gele Keizer

De Gele Keizer

 

Zeewier bleef altijd een belangrijke plaats innemen in de oosterse stijl van leven. In Japan werden er zelfs belastingen mee betaald. Het werd ook gebruikt als dankoffers bij rituele gelegenheden.

 

In Europa was zeewier lange tijd nauwelijks in trek. Het duurde tot de 12de eeuw voordat in Italië de geneeskrachtige werking van zeewier werd omschreven. Het ging hierbij om een medicijn tegen krop.

Het nut wordt ontdekt.

Daarna moesten we wachten tot de 18de eeuw. Toen dook het gebruik van zeewier in Engeland op als middel tegen schildklieraandoeningen.  Naar het schijnt is Herman Boerhave (1668-1738) ook met zeewier aan het experimenteren geweest. Maar toch, terwijl volken die dichter bij de natuur stonden het nut van het gebruik van zeewier in bleven zien, begon men in Europa zich steeds meer te richten op de wetenschappelijke ontwikkeling van medicijnen. Het is pas de laatste jaren dat in onze westerse cultuur het nut van zeewier wordt onderkent. Niet alleen als medicijn, maar nu ligt de nadruk meer op zeewier als groenten uit zee.

Herman Boerhave naar een ets van C. Troost

Herman Boerhave naar een ets van C. Troost

Hulp aan en steeds meer uitgeputte aarde.

De aarde wordt steeds meer uitgeput terwijl de wereldbevolking stijgt. Aan het einde van 2017 werd het aantal bewoners van onze wereld geschat op ruim 7  miljard. Dagelijks komen er ongeveer 209.000 mensen bij. Als de schattingen uit komen dan zijn we in 2050 met 12 miljard mensen die op deze planeet willen leven. Gezien het verleden verdubbeld de wereldbevolking zich elke 50 jaar. Je kunt je afvragen, waar moeten we blijven, wat moeten we eten en hoe voorzien we in onze energie?

Zeewier, een deel van de oplossing?

Zeewier kan een belangrijk rol spelen bij de oplossing van problemen in de toekomst. Zeeën en oceanen beslaan 72% van onze leefwereld. Het glibberige goedje uit de zee bevat veel waardevolle stoffen. Het is rijk aan eiwitten en vitaminen en mineralen. Zeewier kan perfect worden toegepast in de voedselindustrie. Ook is het toe te passen in onze brandstofvoorziening.

Suikerwier - foto website Seafood Harvest Holland

Suikerwier – foto website Seaweed Harvest Holland

 

De toekomst

 

Daarom zijn er een aantal bedrijven in Zeeland waar we trots op mogen zijn. Zij zijn begonnen met het ontwikkelen en in productie nemen van verschillende soorten zeewier, daarbij geholpen door de Universiteit van Wageningen. Seaweed Haervest Holland, met een boerderij in de Schelphoek en een laboratorium in Kamperland loopt hierbij voorop. De grootste zeewierkwekerij van Europa groeit gestaag. In 2018 groeit de oppervlakte van drie naar vijf hactare.

 

Reden voldoende om uw hart en ogen open te stellen voor een toekomst met zeewier en mooi dat we kunnen stellen dat Zeeland hierin voorop loopt.

 

 

 

 

  1. Zeewier, het nieuwe goud?
  2. Zeewier; wat is het en welke mogelijkheden biedt het
  3. Kweken van zeewier;
  4. Zeewier in zeeland;
  5. Soorten zeewier.
  6. Zeewier en voeding