Elk jaar is er weer een nieuwe oogst mosselen. Vanaf ongeveer eind juni of begin juli zijn mosselen overal volop te koop. Vooral onze zuiderburen, de Belgen, zijn verzot op mosselen. Als er weer mosselen zijn, zitten de restaurants er overvol. Ook in Zeeland zijn de mosselpannetjes op tafel in de restaurants een bekend verschijnsel.

Mosselen eten is gezellig!

Nederland begint de mossel meer en meer te waarderen. Het is dan ook een product dat heel leuk is om in een restaurant, in de familiekring, met vrienden of met de (sport)vereniging te eten. Ze zijn overal verkrijgbaar. Zowel in de supermarkt als bij de visdetaillist. Mosselen zijn erg gezond en heel erg makkelijk klaar te maken.

Mosselen eten, altijd gezellig

Mosselen eten, altijd gezellig – Foto: laatzeelandzien.nl

 

Mosselen zijn bijna het hele jaar te koop

 Omdat mosselen nu eenmaal een natuurproduct zijn en zich voortplanten in de periode april en mei, zijn er enkele maanden geen Zeeuwse mosselen verkrijgbaar. Maar begin juni kan men zich er weer tegoed aan doen. Dan zijn de mosselen van de Zeeuwse hangcultuur weer verkrijgbaar. Dit zijn gekweekte mosselen aan een touwtje.   Begin juli zijn er dan weer de bodemcultuurmosselen. Hiervan is er een veel groter volume. Deze soort mosselen zijn verkrijgbaar van juli tot en met april.

Mosselen aan een touwtje

Mosselen aan een touwtje – Foto; laatzeelandzien.nl 

Mosselen eten is gezellig, gemakkelijk en kan altijd

 Mosselen eten doe je samen. En het heeft iets gezelligs in zich. Met het gezin, of in een grotere groep met collega’s, de buurt- of de sportvereniging. Zeker in een grote groep is men actief bezig. Er moeten zaken als tafels, borden, bestek en drinken geregeld worden. En de mosselen moeten natuurlijk worden gekookt. Dit zorgt automatisch voor een gezellige sfeer doordat iedereen kan helpen.

Een gezonde keuze: mineralen, vitamines, eiwitten en laag vetgehalte

 Als men kiest om mosselen te eten, is dit in ieder geval een gezonde keuze. Een aantal zaken die in mosselen voorkomen, zijn wetenschappelijke aangetoond, goed voor het lichaam. Mosselen bevatten bijvoorbeeld mineralen, vitamines en eiwitten. Ook goed is dat het vetgehalte in mosselen erg laag is. Dat het grootste gedeelte hiervan ook nog eens onverzadigbaar vetzuur is, is nog beter.

Een mosselpannetje staat zo op tafel

Een mosselpannetje staat zo op tafel

Misverstanden en tips

 Er zijn best nog wel wat misverstanden over mosselen.  Hieronder kort wat meer informatie en tips voor als je mosselen hebt gekocht en deze zelf wilt klaarmaken.

Schoonmaken en controleren

 De mosselen moeten worden afgespoeld onder koud, stromend water als ze uit de bak gehaald zijn. Er zitten soms enkele mosselen tussen waarvan de schelp gebroken is tijdens het vissen of de verwerking in de fabriek. Deze exemplaren kan men verwijderen. Daarna gaan de mosselen in de pan en afhankelijk welk recept men wil bereiden, worden er groente en/of andere ingrediënten toegevoegd. Vervolgens kan men de mosselen koken.

Een mosselpan staat in een mum van tijd op tafel

 Mosselen worden heel kort gekookt. Dit kan in een zo dun mogelijke pan die op een hoog vuur wordt gezet. Maar ook bijvoorbeeld koken op inductie gaat uitstekend en nog sneller. Na enkele minuten wordt het deksel opgetild. Dit gebeurt door schuim van het eiwit dat vrijkomt als de mosselen gekookt worden. Men haalt het deksel even van de pan, zodat het schuim iets naar beneden zakt. Door even te schudden kan men zien of alle mosselen opengaan. Dit herhaalt men nog twee keer en dan is de maaltijd gereed.

Per 2 kilo, vers in de super

Per 2 kilo, vers in de super

Hoeveel mosselen heeft men nodig voor een maaltijd?

 Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de eetlust van iedere persoon apart. Er is wel een vuistregel. Een mossel bestaat uit een schelp, water en de mossel zelf. Als men 1 kg mosselen gekookt heeft, zal men ongeveer 250 à 300 gram mosselvlees overhouden, 25 à 30% gram vlees dus. Dit is meestal ruim voldoende voor een gemiddelde eter.

 

 

Enkele mosselen staan een beetje open als de bak open geopend is

 Vaak worden mosselen in de supermarkt, bij een viskraam of bij de visspecialist gekocht. Dikwijls neemt men dan een bak mosselen mee naar huis. De mosselen zijn niet allemaal gesloten bij het openen van de bak. Sommigen zullen een beetje openstaan. Dit is een natuurlijk proces en gebeurt altijd. Deze mosselen zijn onder beschermende atmosfeer verpakt. Dit wordt gedaan om ze langer houdbaar te houden. Een gevolg is dat de mosselen na het openen van de bak, weer even moeten wennen aan de overgang naar de atmosfeer buiten de bak. Ze blijven dan even openstaan en gaan uit zichzelf weer dicht.

Er kan er altijd eentje tussenzitten die twijfelachtig is

Er kan er altijd eentje tussen zitten die twijfelachtig is

Openstaande exemplaren: eten of niet? Zelf testen

 Er is een simpele manier om te testen of mosselen nog levend zijn of niet. Dit kan men als volgt zelf doen.

  • De gesloten mosselen kunnen in de gootsteen worden gespoeld onder koud, stromend water en direct in de pan;
  • Een mossel die een beetje openstaat, neemt men in de hand en tikt men enkele malen, zachtjes op het aanrecht;
  • Vervolgens knijpt men de mossel (voorzichtig) enkele seconden dicht;
  • Als de mossel nog leeft, zal deze zich sluiten en kan gegeten worden;
  • Mosselen die zich niet sluiten legt men apart;
  • De test kan nog een keertje worden herhaald met de mosselen die apart gelegd zijn;
  • Sluit de mossel zich nog niet, dan is het raadzaam om deze niet te eten.

 

Mosselen met friet, maar het hoeft niet

Mosselen met friet, maar het hoeft niet

Wat eet men bij mosselen?

 Hier zullen de meningen sterk over verdeeld zijn. Smaken verschillen immers. In België en Frankrijk zweert men bij puur natuur. Grove stuken ui, prei en knolselder toevoegen en dan de mosselen koken. En natuurlijk niet te vergeten: de friet. In Nederland zien we naast friet ook vaak stokbrood en diverse sausjes. En dan zijn er op internet heel veel varianten te vinden. Eén ding is zeker. Mosselen zijn een natuurproduct en in die hoedanigheid hoeft er niet veel meer bij. Dan proeft men precies wat mosselen zijn.

 

Wat drinkt men eigenlijk bij mosselen: wijn of bier?

 Eigenlijk worden zowel wijn als bier het meest gedronken als men mosselen eet. Als de keuze op wijn valt, denk dan aan een droge witte wijn. Bij gekookte mosselen die zo puur mogelijk gegeten worden, hoort een wijn met een pure smaak.

Aan het begin van elk nieuw mosselseizoen wordt er vaak een mosselwijn gekozen. Maar neemt men een witte, droge en frisse wijn, dan is dit altijd een goede keuze. Bij wat pittiger gerechten past ook een wat pittiger wijn. Mosselen worden soms ook in bruin bier gekookt. Dan is bier natuurlijk een goede keuze om erbij te drinken. Er is ook speciaal “mosselbier” te koop.

Origineel Zeeuws mosselbier

Origineel Zeeuws mosselbier

Nog heel even en de enige echte Zeeuwse mosselen zijn weer te koop! Als eerste de Zeeuwse hangcultuurmosselen, enkele weken later gevolgd door de Zeeuwse bodemcultuur mosselen. Op de radio en in diverse media zal er volop reclame voor worden gemaakt zodat de start ervan niemand kan ontgaan!

Tekst: Kees Kole