“Zeeland en de visserij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De visserij en schelpdiersector zijn het gezicht van onze provincie. Zeeland produceert – veel meer dan elders in Nederland – een uniek assortiment regionale producten van hoge kwaliteit. Daar mogen we trots op zijn. Daarom investeren wij in de sector en promoten de Zeeuwse Zilte Zaligheden uit de sector tot ver buiten de grenzen.”

Deze worden zijn van voormalig Statenlid en gedeputeerde Kees van Beveren. En gelijk heeft hij.

Kees van Beveren - foto Omroep Zeeland

Kees van Beveren – foto Omroep Zeeland

 

Gezondheid uit zee

Er wordt niet voor niets gezegd ‘Zo gezond als een vis’. Vis is één bonk gezondheid. Het zit boordevol vitamines (A, D, B1’2), mineralen, eiwitten en goede vetten (Omega 3 vetzuren). En vergeet de grote hoeveelheden jodium, selenium en ijzer niet. De Gezondheidsraad adviseert daarom niet voor niets minimaal één keer per week vis te eten.

Bomschuiten aan het vissen - Schilderij van Mesdag

Bomschuiten aan het vissen – Schilderij van Mesdag

 

 

 

Onze eigen Noordzee is de oogstplaats voor tal van heerlijk vissoorten die door de Nederlandse vissers worden gevangen. Ook Zeeuwse vissers hebben daarin een belangrijke bijdrage geleverd. Over die vis is veel te vertellen. Verhalen over de vangst. Verwerking tot kooktechnieken en achtergrond verhalen over duurzame vis. Ook Zeeuwse vissers bliezen behoorlijk hun deuntje mee.

 

 

Vis, onmisbaar in elk goed leefpatroon

Vis, onmisbaar in elk goed leefpatroon

 

 

Duurzaam

Zeeland heeft altijd een voortrekkersrol gehad op het gebied van innovatieviteit. Overal in onze provincie ziet men projecten ontstaan om vis duurzaam te kweken en de natuur zo veel als mogelijk te ontzien.

In elk restaurant staat wel een bepaald visgerecht op het menu. Zeeland voert met trots het motto ‘Zilte Zaligheden’.

Maar nergens in ons land wordt zoveel vis gegeten en aangeboden als in Zeeland. Op elke markt kom je wel een viskraam tegen. Daar wordt niet alleen vis verkocht, maar krijgt men gratis recepten voor elke andere soort vis.

De visboer en zijn adviezen

De visboer en zijn adviezen

 

 

 

Typisch Zeeuws

 

Vroeger werd in elk Zeeuws gezin regelmatig vis gegeten. Elke vissoort werd op een specifieke manier bereid. Wij zijn voor u op zoek gegaan naar die traditionele recepten. Op onderliggende pagina’s hebben we er een aantal voor u verzameld.

Scrol door naar de recepten en klik op de rode tekst. Laat u eens aangenaam verrassen.

Eet smakelijk.

Vispannetje met stokvis