Algemeen.

Voor we beginnen te kokkerellen willen we u eerst een paar belangrijke dingen meegeven.

Het Zeeuwse mosselseizoen begint, afhankelijk van een warm of koud voorjaar, ergens in juli. Een kleine hoeveelheid afkomstig uit de hangcultuur, is al vanaf juni te koop.

Vroeger waren mosselen alleen te koop in de maanden die een R in de naam hadden. De koelmogelijkheden, vooral bij het vervoer, waren in die tijd nog niet zo optimaal als tegenwoordig. Om die reden werden mosselen alleen verkocht in de koudere perioden van het jaar.

Zeeuwse mosselen

Zeeuwse mosselen

Zeeuwse mosselen kunt u na aankoop het beste, gewoon in de verpakking, in de groentelade van uw koelkast bewaren. Mosselen zijn levende beestjes. Zorg er daarom voor dat er voldoende lucht in de verpakking kan komen. Zitten ze vers in een zak, laat deze iets open. Zitten ze in een afgesloten plastic bak, prik er dan met een vork gaatjes in.

Het is absoluut verkeerd om mosselen in een bak water te bewaren. Verse mosselen zijn een bepekt aantal dagen houdbaar.

Vraag, als het om verse mosselen van de visverkoper gaat wat de houdbaarheidsdatum is, of kijk op het etiket op de plastic verpakking. Neem uw verse mosselen mee naar huis in een koelbox of een diepvriestas.

Er wordt vaak gezegd dat u open mosselen weg moet gooien. Dat is onzin. Een open mossel is niet altijd een slechte mossel. Elke levende, en dus goede mossel, gaat open staan bij temperatuurschommelingen.

Als mosselen vanuit een koelvak in een warme auto worden vervoerd naar een relatief warm huis en de keuken, kunnen alle mosselen open gaan staan. Na verloop van tijd zullen zij zichzelf weer sluiten.

Wilt u daar niet op wachten? Tik dan met een theelepeltje zacht op de schelp. U zult zien dat een goede mossel zich langzaam sluit.

Alleen een mossel die open blijft staan en daarnaast niet fris ruikt, dient u weg te gooien.

Als er op de verpakking van de mosselen staat dat deze panklaar zijn, is het toch verstandig dit niet voor waar aan te nemen. In de verpakking zit soms nog verrassend veel zand.

Daarom, spoel de mosselen altijd een paar keer in een bak met schoon, koud water tot er geen zand maar uitkomt. Dit is tevens een controle. Open mosselen zullen zich nu sluiten.

Borstel de mosselen één voor één schoon en trek zo nodig de baardjes er af. Gooi tijdens dit werk de twijfelgevallen weg.

Ongewoon zware, gesloten mosselen gooit u weg. Dit zijn “zandmosselen” of “slikmosselen”.

mosselpan

mosselpan

Voor het koken van mosselen is een grote pan nodig. Het beste, maar ook het leukste is werken met een mosselpan. In de regel kunt u aan de diameter van de pan zien voor hoeveel gewicht aan mosselen de pan geschikt is.

Een pan met een diameter van 24 centimeter is meestal een 6 literpan. Als u deze voor 1/3 vult met mosselen is dat ca. 2 kg. Waarom al die extra ruimte? Als de mosselen open gaan staan door het koken, nemen ze veel meer ruimte in. Maar ook kunt u met een ruime pan de mosselen tijdens het bereiden makkelijker omschudden.

Daarnaast is de deksel van een mosselpan ideaal om de lege schelpen tijdens het tafelen te verzamelen.

Als u deze tips in gedachten houdt en uitvoert, zult u smakelijk mosselen eten. Klik op de onderstaande tekst om de recepten te lezen.

Klassieke mosselen.