Kopje koffie? Dat is misschien wel de meest gedane aanbod als met even tijd over heeft, iets wil drinken of een terrasje pikt. Toch is koffie eigenlijk niet meer dan water met een toevoeging van kleur- en smaakstoffen.

Een drankje is dan ook de verzamelnaam voor vloeistoffen die specifiek zijn voor menselijke behoefte. Drank maakt deel uit van de cultuur van de menselijke samenleving.

Water, de basis - foto Derek Ramsey commons.wikimedia.org

Water, de basis – foto Derek Ramsey commons.wikimedia.org

Water, de bron van alle drankjes

Water wordt overal ter wereld het meest gedronken. Maar van wat nog meer geconsumeerd wordt is water vaak het hoofdbestandsdeel. Geen koffie, thee, prik, bier of er zit veel water in.

 

Alcoholhoudende dranken

We maken onderscheid in alcoholische en niet alcoholische dranken. Misschien wel het oudste alcoholhoudende drankje is bier. Bier maakt al 8.000 jaar deel uit van de menselijke cultuur. Op de voet gevolgd door wijn waarvan de uitvinding al terug gaat tot enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling.

In de meeste Europese landen is het drinken van een biertje of een andere alcoholische versnapering in een café of bar uitgegroeid tot een culturele traditie. Maar we zien ook dat steeds meer mensen zich beperken tot het nemen van een glas niet alcoholische drank. Daarmee wordt bedoeld drank met een alcoholpercentage dat lager is dan 0,5%. Dus limonade, vruchtensap, koffie, thee of het vertrouwde water.

Proeflokaal de Kleine Schorre

Proeflokaal de Kleine Schorre

Wijnen en bieren

Zeeland levert een heel behoorlijke bijdrage aan het assortiment. Op het gebied van verbouw van wijn heet onze provincie een aardige traditie opgebouwd. Acht wijngarden waarvan vijf een oppervlakte van meer dan 1 ha. bestrijken leveren wijnen van hoogstaande kwaliteit. Velen zijn internationaal onderscheiden.

Traditionele brouwerijen

Traditionele brouwerijen

Traditionele bieren? Er zijn tal van kleine tot middelgrote brouwerijen die een grote variëteit aan smaken op tafel brengen. Van een verfrissen biertje tot zware bieren. Maar elk met een eigen kleur, smaak en karakter.

 

 

Vers appelsap - Foto VDFI - commons.wikimedia.org

Vers appelsap – Foto VDFI – commons.wikimedia.org

Vruchtensappen

En laten we tenslotte de vele vruchtendranken niet vergeten. Vaak zijn het familiebedrijven die ooit klein zijn begonnen en zijn uitgegroeid tot producenten waar men, als men smaakt heeft, niet meer omheen kan.

 

 

Om kennis te maken met de namen, producten en plaatsen waarvan de meesten het keurmerk Zeker Zeeuws hebben, klik op de onderstaande namen en proost.

 

Wijnhoeve de Kleine Schorre

Wijnhoeve de Kleine Schorre

OYESTER44

Brouwerij Emelisse

Brouwerij Emelisse