Onder schaal- en schelpdieren verstaan we dieren die in de zee voorkomen en die als voedsel voor de mens worden gebruikt. Soms worden ook weekdieren, zoals kwallen en octopussen onder deze categorie voedsel geschaard.

Schelp- en schaaldieren worden vaak bereid in tamelijk luxueuze gerechten. Ze zijn zowel geschikt als voorgerecht of als hoofdschotel. Bijvoorbeeld garnalen, sint-jakobsschelpen en kreeft.

Beroemde Zeeuwse oesters

Beroemde Zeeuwse oesters

Zeeland is met onze open wateren zoals de Wester- en Oosterschelde en het Grevelingenmeer een paradijs voor het boven water halen van zeevruchten. Onze Zeeuwse mosselen zijn wereldberoemd. Onze oesters zijn niet te versmaden. Onze vissers brengen garnalen en mesheften naar afslagplaatsen zoals Colijnsplaat en Yerseke.

En luxueuze gerechten? Kom nou toch! Mosselen zijn er voor iedereen. Alikruiken liggen voor het oprapen. En de Oosterscheldekreeft is misschien wat aan de prijzige kant. Maar voor een keer moet dat kunnen en dan heb je ook wat.

Aliekruiken

Alikruiken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze Zeeuwse zeevruchten zijn veelzijdig. Je kunt ze als voor- of hoofdgerecht eten. Maar ze worden ook veel gebruikt in soepen, in paella en pizza. Wie kent niet de overheerlijke bouillabaisse?

Laten we een gaan kijken wat onze provincie allemaal voor lekkers boven water haalt en wat we er mee kunnen doen.

Mesheften - foto Sytske Dijksen

Mesheften

Zeeuwse geeltjes

Zeeuwse geeltjes