Een aantal jaren geleden hielden de Bijzonder Opsporings Ambtenaren van Schouwen-Duiveland een personeelsfeestje. Samen met een collega stelde Rinus Smalheer, bij wijze van grap, voor om verse paling te gaan roken. Het was even zoeken naar de juiste ingrediënten. Oosterscheldepaling was in ieder geval een must.

Echte Oosterscheldepaling

Echte Oosterscheldepaling

Op een gammel tonnetje ging Rinus aan de slag. Het feestje werd een succes en na verloop van een paar uur was de paling op.

Het geslaagde verhaal van Rinus en zijn paling ging rond over het eiland. Het resulteerde er in dat Rinus gevraagd werd met zijn kleine rokerijtje te verschijnen op feestjes en partijen. Sportverenigingen en inrichters van braderieën die zich op een speciale manier wilden presenteren wisten Smalheer te vinden.

Het jaar daarop volgend liep de agenda van Smalheer al aardig vol. Hij werd voor de keus gesteld zich meer professioneel te presenteren of zijn hobby op hetzelfde niveau voort te zetten. Het bloed kroop waar het niet kon gaan.

Er werd een grotere rookoven gebouwd. Er werd een rijdende koelwagen aangeschaft en Rinus had bijna geen weekend meer vrij. Maar het virus had hem te pakken gekregen.

De moderne opstelling van de Palingroker

De moderne opstelling van de Palingroker

Hij ging verder met de modernisering van zijn wagen, rookoven en kraam. Maar belangrijker was, zijn keuze voor een uitgesproken Zeeuws product. Zijn paling moest Oosterscheldepaling zijn.

Volgens hem is er een groot verschil tussen gekweekte paling en Oosterscheldepaling. Kweekpaling krijgt kunstmatige voeding. Oosterscheldepaling is van jongs af aan gewend tegen de stroom in te zwemmen. Daardoor krijgt deze steviger vlees. Hij eet alleen maar natuurlijk voedsel, iets wat je terug proeft in het product. Smalheer houdt dan ook de herkomst van zijn paling nauwlettend in de gaten.

Trots op het Keurmerk

Trots op het Keurmerk

Zeeuws is Zeeuws vindt Smalheer. Rijdend langs de bossen bij Schuddebeurs kan het gebeuren dat men hem tegenkomt in de bossen. Hier staat hij zijn berk en eik te zagen, hout dat zijn paling een specifieke smaak geeft. Al die inspanningen en zorg voor zijn ouderwetse manier van werken, gebundeld in een professionele ambachtelijke rokerij, hebben ertoe geleid dat hij op 10 december 2015 het Keurmerk Zeker Zeeuws kreeg uitgereikt. Dat betekent dat producten met dit keurmerk zich onderscheiden door duurzaamheid en de garantie geven zeker uit het Zeeuwse water of van het Zeeuwse land te komen. Smalheer is de enige Zeeuwse palingroker die dit Keurmerk heeft.

Een uitgebreid assortiment

Een uitgebreid assortiment

Langzaam maar zeker, met veel passie en kennis, is Rinus Smalheer met zijn karakteristieke kiel en visserspet uitgegroeid tot de bekende Schouwse Palingroker. Zijn assortiment is inmiddels iets meer uitgebreid. Hij rookt ook verse zalm en Noordzee makreel.

Regelmatig kunt u hem tegenkomen op diverse plaatsen op het eiland. De Kerstmarkt in Brouwershaven, de Wijnfeesten in de wijnboerderij de Schorre of de Mosseldagen in Bruinisse? De Schouwse Palingroker is aanwezig. Nagenoeg elk weekend geeft Smalheer wel ergens acte de présence.

De Palingroker op uw feestje

De Palingroker op uw feestje

 

Wilt u uw eigen evenement van een speciaal tintje voorzien? de Schouwse Palingroker is in te huren om uw feestje extra glans te geven. Tijdens zijn werk geeft hij graag uitleg over zijn ambacht, de keuze van de soort vis en de manier van werken. En intussen kunnen uw gasten smullen.

 

Ook is het mogelijk om uitgebreide visschotels bij hem te bestellen. Van salades tot originele palingbroodjes (mits voorradig). Het assortiment kunt u vinden op de website.

 

Waar u Rinus Smalheer met zijn rookoven en zijn modern ingerichte viswagen tegen kunt komen kunt u vinden op zijn website. Ga daar zeker eens smullen, of zoals Rinus zelf zegt, kluif de vis van de graat af. Zo at de boerenbevolking het vroeger ook en draagt zeker bij aan de beleving van het eten van vers gerookte paling.

Geweldige vissalade

Geweldige vissalade

 

Voor contact:

logo

Heshuijzenstraat 14
4315 AZ    Dreischor
Tel: +31 (0)111 40 21 68
Gsm: +31 (0)6 53 15 23 63
Email: info@deschouwsepalingroker.nl