In de afgelopen jaren zijn onze voedingsgewoonten nogal veranderd. Van een gezond broodje kaas, via een bal uit de muur zijn het de fastfood ketens die ons menu bepalen. Zaken als McDonald’s, Burger King en Kentucky Fried Chicken zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.

Fastfoodketens

Een medium hamburger

Een medium hamburger

Het afgelopen decennium, of het nog niet genoeg was, zagen we nieuwe logo’s in de winkelharten verschijnen. Dunkin’ Donuts, Pizzahut, Taco Bell, Five Guys en TGI Friday.

PizzaHut

PizzaHut

Eéntje ontbreekt er nog. Wendy’s, een Amerikaanse hamburgerketen met meer dan 6.650 zaken wereldwijd. Na McDonald’s heeft deze keten de grootste omzet en staat zelfs boven Burger King.

Natuurlijk rook Wendy’s ook in Nederland geld. Maar dat was buiten de waard gerekend.

Amerikaanse Wendy's

Amerikaanse Wendy’s

 

Slimmigheidje

In 1988 opende Raymond Warrens in Goes een kleine snackbar. Hij noemde zijn zaak naar zijn dochter; Wendy. In 1995 liet hij de naam Wendy’s als merknaam deponeren voor de Benelux. En dat blijkt nu een gouden greep. Als een Hans Brinker houdt hij nu, met een vinger in de dijk, het veelkoppige Amerikaanse gevaar buiten de grenzen.

Logo Wendy's in Goes

Logo Wendy’s in Goes

Aan het einde van de vorige eeuw poogde de grote Wendy’s zich te vestigen in ons land. Maar de kleine Wendy’s in Goes zat haar dwars. Met haar omvangrijke kapitaal togen de Amerikanen naar de rechtbank om even hun gelijk te halen. Wie was dat simpele Zeeuwse Mannetje dan wel?

De Rechter vond van niet!

De Rechter vond van niet!

Rechtszaken

Maar in 2000 kregen ze een behoorlijke knauw te verwerken. De Rechtbank van Maastricht bepaalde dat Raymond Warrens de oudste rechten had op de merknaam. Wendy’s uit Amerika kon wegblijven uit de Benelux.

De zaak blijft doorsudderen en in 2013 klopt de International Wendy’s aan bij het Europese Hof. Ze eisen dat de merkrechten moeten vervallen. Het kan immers niet zo zijn dat “Het minimale gebruik door een klein snackbarretje als ‘normaal gebruik’ van het merk in de Benelux kan worden beschouwd”. Maar opnieuw gaat de Europese Rechter niet mee in de redenering van de Amerikanen.

Volharden

Europees Hof van Justitie - Foto Cédric Puisney

Europees Hof van Justitie – Foto Cédric Puisney

Aan het begin van mei van dit jaar ontvangt Warrens opnieuw een gerechtelijk schrijven. De Amerikanen gaan in beroep tegen de uitspraak van het Europese Hof. In de ware aard van Luctor et Emergo besluit Warrens zijn strijd voort te zetten en een tweede vestiging van zijn Wendy’s te gaan openen in Zierikzee, hiermee voorkomend dat zijn Wendy’s niet langer zomaar een onbeduidend snackbarretje is, maar onderdeel uitmaakt van een heuse keten.

 

Respect voor Zeeuws doorzettingsvermogen is hier op zijn plaats. Wij blijven deze zaak op de voet volgen.