Stichting Anthonie Keldermans Concerten heeft zich ook voor dit 20e concertseizoen ingezet het Gotische voormalig stadhuis van Tholen rijkelijk te voorzien van een passende klassiek muzikale inhoud. Ensembles van houtblazers, zangers en strijkers, en solo instrumentalisten zullen vele aspecten van de muziekhistorie verklanken in het fraaie uit 1460 daterende historisch bouwwerk, ontworpen door de Mechelse bouwmeester Anthonie Keldermans.

16 november

BRISK

Brisk Recorder Quartet Amsterdam opent de reeks Avondconcerten op zaterdag 16 november om 20.15 uur met het inventieve programma  “Cancão”.
“De blokfluit moet in de allereerste plaats de menselijke stem imiteren, omdat ze dat zo goed kan.” Dat schreef een muziektheoreticus aan het eind van de Renaissance.
Dit programma is een caleidoscoop van Spaans en Portugees repertoire, steeds gebaseerd op vocale muziek. Liederen zonder woorden op 40 blokfluiten in alle soorten en maten.

BRISK speelt muziek uit de middeleeuwen en de renaissance: virtuoos versierde liedbewerkingen van onder meer Coelho, Carreira, Cabézon en zettingen van de hymne Ave Maris Stella in versies van Ortiz en Victoria. Maar er klinken ook bewerkingen van romantische muziek van Obradors en Montes Capón, hartstochtelijk en melancholisch. Toek Numan liet zich inspireren door de Fado en schreef het opzwepende Vientos Ibéricos. Gijs Levelt, trompettist van de Amsterdam Klezmer Band, schreef de introductie en de finale voor dit programma, gebaseerd op een Sefardische melodie.

14 december

Het wordt een muzikaal vroege Kerst in het Oude Stadhuis. Op 14 december zal Quink Vocaal Ensemble de voor vocale muziek akoestisch uitermate geschikte Vierschaar vullen met een rijk geschakeerd Kerstprogramma.

Quinck Vocal Ensemble

Tijdens dit concert voert Quink muziek voor de Kerstperiode uit van o.a. Claude Goudimel, Tomás Luis de Victoria, William Byrd, Francis Poulenc, én traditionele Christmas Carols.

Quink heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een uniek ensemble van internationale allure. De groep heeft een vaste kern van vier professionele zangers, maximaal uitgebreid tot acht zangers, afhankelijk van het repertoire en mag worden gerekend tot de beste a cappella ensembles.

 

15 februari

Het eerste Avondconcert van 2020 wordt gegeven op 15 februari door gitarist Izhar Elias, o.a. winnaar van de Nederlandse Muziek Prijs.

Izhar Elias is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw, de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia.

Izhar Elias – foto Jos Wesdijk

Op drie historische gitaren uit de Renaissance, de Barok en de vroeg-Romantiek zal Izhar Elias, vergezeld van interessante tekst en uitleg, gitaarmuziek uit deze stijlperioden uitvoeren.

 

 

 

 

 

 

 

Viride Kwartet

21 maart

 

Op 21 maart, de eerste lentedag, zal het Viride Kwartet, het jongste strijkkwartet van Nederland, in het Oude Stadhuis optreden. De leden, die 17 en 18 lentes jong zijn, zullen hun bijzondere talenten tonen in muziek van de Weense Klassieken en Romantische componisten.
Het Viride Kwartet trad o.a. op bij het Orlando Festival en behaalde onlangs de Anton Kersjes Prijs.
In 2018 behaalde het Viride Kwartet de 2e Prijs bij het Prinses Christina Concours. De leden studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

 

 

Florian Verweij

18 april

De reeks Avondconcerten wordt besloten op 18 april door de jonge zeer getalenteerde pianist Florian Verweij, die Thoolse roots heeft. Hij verwierf prijzen bij het Prinses Christina Concours en de Steinway Piano Competition. Hij concerteerde in het Concertgebouw te Amsterdam, bij diverse Nederlandse festivals en trad eveneens op in Duitsland en Zwitserland. Hij studeert momenteel bij de gerenommeerde pianopedagoog Jan Wijn aan het Amsterdams Conservatorium, en bij Eliso Virsaladze in Italië.
Op de Feurich-vleugel uit 1908 in de Vierschaar van het Oude Stadhuis speelt hij o.a. de 3e Sonate van Frédéric Chopin.

Info www.keldermansconcerten.nl

Kaartreservering info@keldermansconcerten.nl