Museum Veere opent 24 november 2022 de expositie ‘De muizen van Poortugael.’ In deze verhalende tentoonstelling worden onder andere aquarellen uit ‘Het verhaal van de rotten en de muizen’ getoond.

Jonkheer

A.W den Beer Poortugael (1864-1940) was beroepsmilitair, kunstverzamelaar en kunstschilder. In 1936 schilderde hij de stamboom van het huis van Oranje-Nassau in de raadszaal van het 15e-eeuwse Stadhuis van Veere. Dat is nog altijd een bezienswaardigheid.

Familieboek

In 1919 schreef Den Beer Poortugael het verhaal van de rotten en de muizen. Hij schreef het boek met de hand en illustreerde het met sprookjesachtige aquarellen. Hij schonk het aan zijn dochter Jooske als Sinterklaasgeschenk om voor te lezen aan haar kinderen. Het originele Rotten en Muizenboek is nu al meer dan vier generaties in de familie en inmiddels toe aan restauratie.

Anton Willem den Beer Poortugael

 

Unieke kans

De boekrestauratie biedt Museum Veere een unieke kans. Voor het opnieuw binden van het boek wordt het boek uit elkaar gehaald met als resultaat: losse pagina’s. De familie Den Beer Poortugael stelt de losse bladen ter beschikking om tentoon te stellen aan een groter publiek. Het verhaal van de rotten en muizen werd in 2020 gedrukt uitgebracht, maar er gaat toch niets boven de originele aquarellen.

Muizenfamilie in de hoofdrol 

Museum Veere toont niet alleen het boek, maar besteedt met deze expositie ook aandacht aan familiebanden. Zo staat er een nagebouwd ‘muizenfamiliehuis’ en wordt het leven van de familie Den Beer Poortugael in beeld gebracht. Al met al een verhalende expositie voor de hele familie met muizen in de hoofdrol.

De Muizen van Poortugael, de reis van een boek’ is te zien van 26 november 2022 t/m 4 juni 2023. Tijdens de kerstvakantie dagelijks geopend van 13.00 – 17.00. Museum Veere, locatie Schotse Huizen.