De naam braderie is te danken aan het feit dat er in vroegere eeuwen op jaarmarkten in Vlaanderen vlees en haring werd gebakken. Letterlijk dus braderij. Tevens was er voor ambachtslieden en marktlui gelegenheid om speciale waren en producten aan de man te brengen.

Vaak ging dat gepaard met rondlopende orkesten om de sfeer te verhogen.

 

In de loop der jaren en onder invloed van het West-Vlaamse dialect werd de naam verbasterd en werd de uitgang ij gewijzigd in ie. Door de economische en culturele macht van het graafschap Vlaanderen door de hele middeleeuwen heen, bleef braderie de gangbare naam voor dit soort evenementen,

Het woord is in onveranderde vorm in het Luxemburgs en Frans overgenomen, waarbij het macht van het graafschap Vlaanderen in Frankrijk vooral in het noorden en westen van het land regelmatig voor jaarmarkten gebruikt wordt.

 

Op Sint Philipsland heeft men dat goed begrepen. En dat wil men u laten weten. Op zaterdag 25 juni vanaf 09:00 tot 17:00 uur kunt u zich vergapen aan talloze kramen en kraampjes en attracties. Ga zeker op die dag een bezoek brengen aan wellicht de gezelligste braderie van Zeeland.

Braderie Sint-Philipsland? DOEN!!!