In 1826 maakte Joseph Nicéphone Niépce de eerste foto’s door een plaat die was bedekt met een lichtgevoelige bitumen (een soort asfalt)  in een camera obscura bloot te stellen aan licht. Hij had hiervoor een belichtingstijd nodig van acht uur bij helder zonlicht. De foto maakte hij van zijn dak via het dakraam en door het draaien van de zon ziet men de schaduw van twee kanten. De beelden die waren gemaakt met deze techniek noemde hij retinas (‘netvlies’”). Deze bitumenbeelden, die naast zwart en wit ook grijstinten konden tonen, konden ook worden gefixeerd en in positieve beelden worden omgezet.

Vanaf dat moment ging de ontwikkeling snel.

De ee3rste permanente foto, gemaakt met lichtgevoelige bitumen

Uitvinding van de fotografie

Louis Daguerre wordt vaak beschouwd als de uitvinder van de fotografie. In 1831 zette Daguerre de proefnemingen van Niépce voort met zilverjodide. In 1837 ontdekte Daguerre bij toeval de mogelijkheid van ontwikkeling van het latente beeld. Hij had een gejodeerde verzilverde koperplaat  kort belicht en hierna blootgesteld aan kwikdamp. Hierop bleek zich een beeld te hebben gevormd. Hij noemde dit proces daguerreotype.

De ‘uitvinding van de fotografie’ werd in januari 1839 bijna gelijktijdig in Parijs en in Londen aangekondigd. Maar het bleef sukkelen en experimenteren.

Camera en rolfilm

Dat veranderde in 1881. De Amerikaan George Eastman richtte in dat jaar fotogigant Kodak op onder de naam Eastman Dry Plate Company op

Zeven jaar later bracht hij de eerste fotocamera met rolfilm voor het grote publiek op de markt. Met de slogan ‘Tou ress the button, we do the rest’, werd deze camera aan de man gebracht. Ze kreeg de naam KODAK. Hiermee konden 100 opnames per filmrol worden gemaakt.

Het beroemde Kadakboxje

Als de rol vol was stuurde de fotograaf de camera met filmrol naar de Eastman Kodak Company. Vervolgens drukte het bedrijf de foto’s tegen betaling af en stuurde de afgedrukte foto’s én de camera met nieuwe filmrol terug naar de fotograaf.

Reis door de tijd

Als we nu terugkijken op die tijd en hoe de fotografie zich heeft ontwikkeld sta je paf van het verschil. Films ontwikkelen en foto’s afdrukken, werken in de donkere kamer. De ontwikkeling van de kleurenfotografie. Dia’s en dia projectie. Later polaroid kant en klaarfoto’s , stereofotografie, we kunnen het ons nog nauwelijks voorstellen.

Foto maken? Dat doe we nu digitaal. 20 opnamen na elkaar dan zit er altijd wel een goede bij en de rest verwijderen we.

Deze hele geschiedenis van de fotografie is terug te vinden in het unieke Cameramuseum in het centrum van Zierikzee. De hier bij elkaar gebrachte collectie is zo uniek dat sommige stukken regelmatig door binnen- en buitenlandse producenten en filmmakers worden geleend vanwege het authentieke karakter.

Historie

Het Cameramuseum vertelt het verhaal over de historie en het ontstaan van de fotografie in al haar facetten tot nu toe. Wat heeft een prisma met fotografie te maken, hoe werden de eerste foto’s gemaakt en wat is een platencamera? De bezoeker ontdekt stereofoto’s van Schouwen-Duiveland, hoe een camera werkt en wat er allemaal bij komt kijken voordat je een foto in je handen hebt. De donkere kamer, de studio, projectie, stereo en camera’s zelf met toebehoren komen er aan bod, aangevuld met levensechte taferelen.

Ook is er een kleine museumwinkel waar u leuke, aan fotografie gerelateerde hebbedingetjes aan kunt schaffen.

Uw Zeeuwse herinneering

Laat u ter herinnering aan uw vakantie in Zeeland fotograferen in de dagelijkse Zeeuwse Klederdracht.   Wel moet u hier vooraf een afspraak voor maken. En het kan slechts voor maximaal 8 personen tegelijk.

De openingstijden van dit geweldige museum zijn van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Cameramuseum Zierikzee

Korte Sint Janstraat 5

4301 AE  Zierikzee

Tel.0111-412048

bob@cameramuseum.nl

www.cameramuseum.nl