Het is nog niet zo heel lang geleden dat het ondernemersvertrouwen in Zeeland het hoogste percentage van de provincies behaalde. Zeeuwse ondernemers waren in het derde kwartaal van 2020 tijdens de crisis het meest positief gestemd over de toekomst. Een opmerkelijke ontwikkeling want in 2019 werd door het CBS juist gemeten dat het ondernemersvertrouwen in Zeeland vrij negatief was. Zeeuwse ondernemers waren op Groningen na het minst positief gestemd over de toekomst van de economie.

De rijk gevulde bar van Restaurant Aimable staat er verlaten bij

Het CBS meet het ondernemersvertrouwen in iedere provincie per kwartaal en de maatregelen vanuit de overheid hebben uiteraard veel effect op het vertrouwen. Zeeland is zwaar getroffen tijdens de crisis vooral in de horeca en detailhandel. Voornamelijk doordat toerisme een belangrijke inkomstenbron is voor Zeeuwse ondernemers. Circa de helft van de inkomsten komt namelijk uit toerisme vanuit België. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Zeeuwse horeca en detailhandel gemiddeld zwaarder zijn geraakt dan het geval is in andere provincies. Dat werd ook geconstateerd door Omroep Zeeland.

 

Zeeland hoogste horecadichtheid van Nederland

Zeeland is de provincie met de hoogste horecadichtheid van Nederland. Gemiddeld zijn er 6,2 horecagelegenheden met 1000 inwoners. Onder horecagelegenheden vallen niet alleen restaurants en cafés maar ook hotels en logeer gelegenheden. Om deze reden is de volledige lockdown van 15 december een extra zware klap.

Voor de nieuwe maatregelen waren Zeeuwse horecaondernemers veelal aangewezen op hun creativiteit. Zo nodigde boutique hotel Eleanor in Middelburg 5 restaurants uit om bij hen te koken voor gasten. De bedoeling dat om het concept 3 weken lang zou plaatsvinden in december onder het thema ‘Zeeuwse Parels’. Door de nieuwe maatregelen zijn ook dit soort creatieve ideeën niet meer mogelijk en zijn de opties beperkt.

Nellie’s Private Dining in Tholen biedt een troosteloze indruk

Bezorgen en afhalen als laatste inkomstenbron

Het bezorgen en afhalen van maaltijden is voor veel horecabedrijven de laatste bron van inkomsten. Veel restaurants die nog niet waren overgestapt op bezorgen bereiden zich daar in het laatste kwartaal op voor. Operational leasebedrijf Zakelijk Leasen Nederland zegt zelf steeds meer aanvragen binnen te zien komen van horecaondernemers voor kleine bestelbusjes. Vooral de onzekerheid over de lengte van de maatregelen zorgt ervoor dat ondernemers zich voorbereiden op langdurige effecten van de crisis.