De Zeeuwse stranden lenen zich niet alleen uitstekend om van de zon en de zee te genieten. Het zijn ook uitstekende locaties voor het vinden van fossielen. Met name Cadzand en Nieuwvliet staan bekend om hun fossiele schelpen en tanden van roggen en haaien. En het mooie is: graven is niet nodig, want ze liggen gewoon op het strand.

Fossiele haaientanden – foto Belemniet

Toeristisch verleden

Zeeuws-Vlaanderen kent een lang toeristisch verleden. Ruim voordat er ’s zomers sprake was van vakantieverkeer kwamen er al toeristen naar Cadzand. In plaats van een auto met de goedkoopste autoverzekering maakten deze zonaanbidders gebruik van trein, tram en veerpont. Vanaf 1953 werd Zeeuws-Vlaanderen populair onder fossielenverzamelaars. De Watersnoodramp van dat jaar zorgde er namelijk voor dat delen van het strand werden weggeslagen en onderliggende lagen bloot kwamen te liggen. Hierin bleken zich veel fossielen te bevinden. Het in de jaren 80 versterken van de duinen door deze op te spuiten met zand uit zee heeft daar eveneens aan bijgedragen.

Het vroegere eiland Catsant

 

Prehistorisch Cadzand

De kust voor Cadzand en het Banjaardstrand bij Kamperland zijn nog altijd de beste stranden voor het vinden van fossiele haaientanden. In de prehistorie lag Cadzand namelijk ook midden zee. Voor de fossielen van Cadzand gaat het dan vooral om het geologische tijdvak die het Eoceen wordt genoemd. Dit bestrijkt de periode tussen 55,8 en 33,9 miljoen jaar geleden. Het gebied dat tegenwoordig Nederland wordt genoemd bevond zich toen zuidelijker en had een warmer klimaat. De zee kende daardoor een grote soortenrijkdom. Van de haaien die er rondzwommen zijn de tanden de meest voorkomende overblijfselen.

de Verdronken Zwarte Polder

 

Verdronken Zwarte Polder

Voor jongere maar minstens zo mooie fossielen is de Verdronken Zwarte Polder een uitstekende vindplaats. Dit is een natuurgebied in de buurt van Nieuwvliet, vlakbij de monding van de Westerschelde. Je vindt er vooral tanden van haaien en vissen, maar ook fossiele vissenwerveltjes en huidstekels van roggen komen hier voor. Ze zijn doorgaans afkomstig uit het geologische tijdvak Mioceen en 23 tot 5,3 miljoen jaar oud. In tegenstelling tot Cadzand zijn de meeste niet direct aan zee te vinden, maar meer richting de duinen.

Gevonden walvisbotten

Andere plaatsen voor fossielenjagers

Nieuwvliet en Cadzand zijn niet de enige Zeeuwse stranden waar fossielen aan de oppervlakte liggen. Natuurgebied Het Zwin bijvoorbeeld is ook interessant voor wie op zoek is naar miljoenen jaren oude haaientanden. Het ligt ten westen van Cadzand, op de grens van Nederland en België. Tegenover Cadzand ligt op Zuid-Beveland De Kaloot. Dit is een strandgebied van drie kilometer lang tussen de kerncentrale Borssele en de Sloehaven. De fossielen hier komen vooral uit het Plioceen (5,3-1,8 miljoen jaar geleden). Naast haaientanden zijn er onder andere ook roggenstekels, walvisbotten, schelpen en fossielen van landdieren uit de laatste ijstijd te vinden.

Voor meer vindplaatsen in Zeeland kunt u terecht op: Cadzand-Groede, De Banjaard, Dishoek, Domburg, Het Zwin, Nollestrand en Zoutelande.